IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Китай трябва да плати 10 трлн. долара за причинените от Covid щети

Всички признават, че съм бил прав за произхода на вируса от Ухан, казва бившият американски президент

08:50 | 04.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS</em></p>

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Докато американският президент Джо Байдън предприе в четвъртък куп санкции срещу Китай, бившият държавен глава Доналд Тръмп дава ясно да се разбере, че би отишъл много по-далеч, ако все още беше начело на страната си.

В публикуваното през нощта изявление Тръмп заяви, че настоява Китай да плати 10 трилиона долара заради ролята си в развитието на пандемията на коронавируса, предава Ройтерс.

Той също така твърди, че е спасил стотици хиляди животи, като се е противопоставил на ръководството на кризата от страна на главния американски епидемиолог Антъни Фаучи по отношение на много теми - от затваряне на граници, разработване на ваксини и носене на маски. „Впоследствие д-р Фаучи" се превърна в радикален фен на маските", добави Тръмп.

„Кореспонденцията между д-р Антъни Фаучи и Китай говори твърде силно, за да може някой да я игнорира. Китай трябва да плати 10 трилиона долара на Америка и света за причинената от тях смърт и разрушение!", написа Тръмп, имайки предвид настояването на Фаучи да даде пълен достъп до Ухан.

Тръмп също така отбеляза, че незабавно е прекратил финансирането на град Ухан: "Когато чух за това, казах "няма начин". Бившият президент на САЩ има предвид финансиране по грантови програми на Института по вирусология на САЩ към Ухан, подписано от неговия предшественик Барак Обама.

„Сега всички, дори така нареченият „враг“, започват да казват, че президентът Тръмп е бил прав за китайския вирус, идващ от лабораторията на Ухан“, казва още бившият държавен глава. Той отново се оплака, че „демократите и медиите за фалшиви новини са го нарекли „ксенофоб“ заради затварянето на границите на САЩ на фона на първоначалното избухване на пандемията.

„В крайна сметка видяхме, че това е животоспасяващо решение – както и затварянето на нашите граници към Европа, по-специално към някои силно заразени страни“, каза той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Световната политика не е същата без Тръмп. Консервативна Европа няма как да изкара такав клоун за президент. Путин вече 20 години повтаря едно и също и отдавна се изтърка. От китаеца няма кво да се очаква, на човек му се приспива само като го види. Северно корееца вече не заплашва света с атомни бомби. Скука голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Щом Бунак Обрама подписвал - той да си плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
:):) като във вица... китаеца е отишъл със скъсан джоб и му е казал ето тука са... бръкни да си ги вземеш сам! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Абе гледам аз, китайските другари си бъркат джобовете за въпросните трилиони...Опссс, грешка. Няма трилиони. Господинът се е объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още