IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да наложи мита от 25%, а не 10% върху китайски стоки за 200 млрд. долара

Списъкът от хиляди китайски вносни стоки включва хранителни продукти, химикали, стомана и алуминий

09:45 | 01.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да наложи нови 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, променяйки първоначалния план за мита от 10%, в опит да окаже натиск върху Пекин с цел извличане на търговски отстъпки, съобщава Ройтерс.

На 10 юли Администрацията заяви, че обмисля да наложи 10-процентни мита върху нов списък от хиляди китайски вносни стоки, сред които хранителни продукти, химикали, стомана и алуминий, както и стоки като кучешка храна, мебели, килими, автомобилни гуми, велосипеди, бейзболни ръкавици и козметични продукти.

Макар планираните 10-процентни мита да не са наложени все още (очаква се това да се случи след края на публичното обсъждане в края на август), тяхното повишаване до 25% би обтегнало още повече търговските отношения между двете най-силни икономики в света. 

Възможно е още в сряда администрацията на Тръмп да обяви налагането на по-строгите мита върху китайския внос. Планираното повишаване на евентуалните мита беше обявено за първи път от Bloomberg News, позовавайки се на запознати със случая източници.

Все още няма реакция от страна на китайското правителство. През юли то обвини САЩ в „тормоз“ и предупреди, че ще отвърне на удара.

Инвеститорите се опасяват, че ескалиращата търговска война между Вашингтон и Пекин може да удари глобалния икономически растеж, като в същото време видни американски бизнес групи разкритикуваха агресивните мита на Тръмп.

В началото на юли правителството на САЩ наложи 25-процентни мита върху китайски вносни стоки за 34 млрд. долара. Пекин отвърна с реципрочни мита върху американски стоки.

Администрацията на американския президент се подготвя да наложи през следващите няколко седмици мита върху нови китайски стоки на обща стойност от 16 млрд. долара. Тръмп предупреди, че в крайна сметка може да се стигне до налагане на мита върху целия китайски внос в САЩ – равняващ се на половин трилион долара за изминалата година.

Списъкът с набелязани китайски стоки на стойност 200 млрд. долара ще има много по-голямо влияние върху потребителите, отколкото предишния набор от продукти, върху които бяха наложени мита.

Ерин Енис, старши вицепрезидент на Американско-китайския бизнес съвет, смята че 10-процентните мита върху китайски стоки биха имали негативен ефект, а повишаването им до 25% би направило ситуацията много по-неприятна.

„Предвид обхвата на засегнатите продукти около половината китайски внос ще бъде засегнат от митата, включително и потребителските стоки“, смята Енис, като добави: „Увеличаването на разходите ще доведе до повишаване на цените, а това ще повлияе негативно върху джобовете на американските потребители“.

Доналд Тръмп заяви, че ще наложи мита върху нови китайски стоки като наказание срещу Пекин, който се противопостави на първоначалните мита.

Американският президент заплаши, че може да продължи с нови мита, които ще покрият целия внос на китайски стоки към САЩ, оценен на половин трилион долара на миналогодишна база.

Офисът на американския търговски представител първоначално определи 30 август като краен срок за общественото обсъждане на налагането на 10-процентни мита върху китайския внос, като публичното изслушване ще се проведе между 20 и 23 август. 

Във вторник фондовите пазари отчетоха растеж, след като излезе новината, че САЩ и Китай възнамеряват да възобновят преговорите за прекратяване на търговския спор.

Представители на американския финансов министър Стивън Манучин и на китайския заместник министър-председател Лю Хе разговаряха лично, като целта е рестартиране на преговорите, предаде още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Не е нужно да има пряка конкуренция, за да има победа на САЩ срещу Китай. Единственото нещо, което е нужно да се реализира е цената на транспорта и митата на продукта произведен в Китай да е толкова голяма, че дори и китаеца да работи без пари китайската продукция да е непродаваема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Няма как американците да се конкурират с техните значително по-високи стандарти на труд с една лай-нян-а фабрика в Китай. По-високите мита ще въведат малко ред в нездравословните условия на труд в Китай. За тези лай-нян-и условия допринасят доста от т. нар. американски гиганти, които произвеждат стоките си в Китай. Допреди три-четири години хора, които сглобяваха епъл в Китай се самоубиваха като скачаха от покрива на завода.В "Демократичната" Република Конго, например, деца на по 6-7 години ровят с ръце в калта да извадят някоя бучка кобалт за долар на ден. За такива стандарти на труд, а в Китай също не са кой знае колко високи, трябват по-височки мита :)Който му се работи за 1000 юана на месец, да заповяда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Хубаво е да има една глобална рецесия и малко глобална инфлация за да се обезценят активите и глобалният дълг да стане по-стабилен. Тъкмо евроскептицизмът ще нарасне и статуктовото в Европа ще се разклати и нещата може да тръгнат към по-добро. В момента имаме лидери, за които времето в спяло през 1968г в Европа и вместо да се борят с безработица и слаба производителност, а те се борят за права на малцинствата и жените. Имаме нужда от политики за 21 век, а не от лидери и ценности, които отдавна трябваше да са в музея, вместо още да управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Ако го направи Тръмп това би значело пълномащабна търговска воина А при такива воини края е винаги един ГЛОБАЛНА РЕЦЕСИЯ Доколкото знам финансофия му министър води преговори с Китай и по добрия вариант е тези преговори да продължат до някаква взаимна изгодно приемлива сделка отколкото търговска война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още