IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп наложи вето на резолюцията на Конгреса за отмяна на извънредното положение

Това е първият случай, в който американският президент използва правото си на вето

23:01 | 15.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на приетата от Конгреса резолюция за отмяна на извънредното положение по южната граница, съобщи Ройтерс.

"Конгресът е свободен да гласува тази резолюция, а мой дълг е да й наложа вето", заяви Тръмп в Овалния кабинет в Белия дом, след като подписа съответния документ.

"Като президент защитата на нацията е моят най-голям дълг. Вчера Конгресът прие опасна резолюция, която, ако се превърне в закон, ще постави безброй американци в опасност, много сериозна опасност", посочи американският президент. 

Това е първият случай, в който Тръмп използва правото си на вето, откакто дойде на власт преди две години.

До американския президент в Овалния кабинет бяха представители на граничните власти и хора, чиито роднини са били убити от човек, който е пребивавал в САЩ незаконно. 

С обявяването на извънредно положение Тръмп искаше да намери алтернативен начин да осигури милиарди долари за финансирането на "стена" по границата с Мексико за спиране на нелегалната имиграция, след като Конгресът отказа да му отпусне тези средства.

Президентът превърна стената по границата в основно обещание по време на предизборната си кампания за Белия дом през 2016 г. Пъвоначално той настояваше, че Мексико ще плати за стената, но страната отказа. Миналата година Тръмп наложи частична парализа на федералното правителство заради безизходицата с Конгреса относно финансирането на стената. 

След като сделката за предотвратяване на нова парализа не му осигури исканото финансиране, Тръмп обяви извънредно положение, като пренасочи средства, определени за други проекти, за изграждането на бариерата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
evtimvz
преди 5 години
Браво на Тръмп! Може да е ексцентричен и да не говори като традиционните политици, да е мачо, но върши работа. Ограда по границаната с Мексико има по половината от дължината и. Защо демократите не настояват тя да се разруши, след като не искат да се построи другата половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още