IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп наложи второто си вето за мандата си

Подкрепата на САЩ за саудитската военна операция в Йемен вероятно ще продължи

12:06 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето над резолюция на Конгреса, предназначена да сложи край на подкрепата на САЩ за ръководената от Саудитска Арабия военна операция в Йемен. Резолюцията била ненужен и опасен опит за подкопаване на неговите конституционни правомощия, пише Тръмп в изложението на причините за решението си, цитиран от DPA.

Неговото вето няма да може да бъде отменено от депутатите, които одобриха резолюцията, защото им липсва необходимото мнозинство от две трети в двете камари на парламента. Ръководството на демократите остро разкритикува решението и призовава Тръмп да промени мнението си.

В Конгреса републиканците са все по-загрижени за близките връзки на Тръмп със Саудитска Арабия. Неговото сближаване с Рияд има за цел да изолира Иран в региона. Конфликтът в Йемен стана повод за превземането на столицата Сана от подкрепяните от Техеран бунтовници - шиитски хути през 2014 г. По това време бе свалено и международно признатото правителство. От 2015 г. военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бори с хутите.

САЩ подкрепят ръководения от Рияд съюз с оръжия за милиарди долари. Членовете на Конгреса са загрижени за хилядите цивилни жертви, причинени от въздушните удари от военната коалиция. Боевете в най-бедната страна в арабския свят доведоха и до огромни затруднения при доставките на храни и лекарства, а наблюдателите считат, че Йемен на ръба на гладна криза.

На този фон контролираният от републиканците Сенат и управляваната от демократите Камара на представителите наскоро задействаха за първи път от десетилетия Резолюция за военните сили, която ограничава правомощията на президента да включва САЩ във въоръжен конфликт без одобрението на Конгреса. Много привърженици на резолюцията обвиниха Тръмп и затова, че не е осъдил Рияд достатъчно за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Ветото на Тръмп - неговото второ вето за мандата - не изненада. В изявлението си той пише, че резолюцията е ненужна, защото САЩ не участват в сраженията около Йемен, с изключение на антитерористичните операции срещу екстремистите на Ислямска държава и групата на Ал Кайда на Арабския полуостров.

Също така в Йемен нямало американски военни, които да придружават ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция. В същото време Тръмп признава, че САЩ са предоставили ограничена помощ под формата на разузнавателен обмен, логистика и, в по-малка степен, презареждане от въздуха на неамерикански самолети.

Военната помощ служи за защита на повече от 800 000 американци, които живеят в някои райони на съюзниците, които наскоро са били изложени на атаките на Хути от Йемен, твърди Тръмп. Сред целите на атаките е летището в Рияд, което често се посещава от граждани на САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още