IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: НАТО вече не е остаряла организация

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението на САЩ за атаката в Сирия

08:29 | 13.04.17 г. 10
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше по време на предизборната си кампания, но добави, че страните членки на НАТО трябва да плащат своя дял за поддържането на сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическа атака над цивилни.

"Казах, че е остаряла. Вече не е остаряла", каза Тръмп за НАТО и добави, че алиансът се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше.

Тръмп заяви, че е ангажиран със съюзниците си в НАТО и че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма. Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА.

Тръмп също така призова страните от НАТО да изпълнят обещанията си да изразходват повече средства за отбрана и да достигнат уговореното равнище от 2 процента от БВП.

Той изрази надежда, че НАТО ще помогне на силите на Ирак да се борят срещу радикалната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Американският президент също така съобщи, че съветникът му за националната сигурност Ейч Ар Макмастър ще посети Афганистан, "за да разбере как САЩ могат да постигнат напредък с афганистанските партньори и съюзниците от НАТО".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет с Тръмп. Той благодари на Тръмп за подканата му към страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде БТА по информация от ДПА.

Столтенберг заяви, че справедливото разпределение на товара е водещият му приоритет, откакто е заел поста. Той каза, че за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3,8 процента в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад в разходите.

"Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг на пресконференцията с Тръмп.
НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия. Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, каза шефът на алианса.

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг.

"Единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог", заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

"Разполагаме повече войски по източния фланг на алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза Столтенберг.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен алианс, надеждно сдържане от отбранителен характер и политически диалог с Русия", заяви Столтенберг, който подчерта, че действията на НАТО са с "отбранителен характер".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Русия беше , е и ше бъде велика сила с която трябва да се съобразяват...нищо че я наричат "регионална " държава или бензиностанция...иначе ше ядат ядрената сопа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Необразован
преди 6 години
руските зависимости КОЛКО ГОДИНИ СЛЕД ВТВ 2 ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ .... МОЖЕ ЛИ ДА ИМ ОСТАВЯТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ВЛИЯНИЕ ДО ЦЕНТЪРА НА БЕРЛИН, ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ХИТЛЕР ДА ГИ БЕШЕ ПОБЕДИЛ!! НО ТЕ ОСТАВИХА ДРУГИЯ ХИТЛЕР ДА СИ ИЗБИВА КОМПЛЕКСИТЕ, ВЕЧЕ НАД 75 ГОДИНИ, ТОВА ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ!!! РУСИЯ Е ПО МАЛКА ОТ АЛБАНИЯ ??? КАК ЛИ Е ПРИСЪЕДИНИЛА ДРУГИ КЪМ РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ????? КАК, КАК ???? КАК УКРАЙНА НЕ РУСИЯ, А РУСИЯ СИ ЗАВЛАДЯ КРИМ ?????? КАК СТАВАТ ТИЯ ДИКТАТОРСКИ ГЛУПОСТИ В 21 ВЕК!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Попадна ми това и считам че е добре написано: Трета световна: Начало?.http://a-specto.bg/treta-svetovna-nachalo/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен алианс, надеждно сдържане от отбранителен характер и политически диалог с Русия", заяви Столтенберг, който подчерта, че действията на НАТО са с "отбранителен характер".Най брадатата лъжа на всички времена ! Само дебилизираните вярват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 6 години
или просто ви излъга, което се очакваше де :) ... не можеш да спреш вятъра да духа :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Фурнаджийска лопата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още