IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не може да спре закриването на американските въглищни електроцентрали

Над 23,4 хил. мегавата от въглищни електроцентрали са били съкратени в периода 2017-2018 г. срещу 14,9 хил. мегавата между 2009 г. и 2012 г.

22:35 | 14.01.19 г. 8
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

През управлението на американския президент Доналд Тръмп са били затворени повече централи, отколкото през целия първи мандат на неговия предшественик Барак Обама въпреки опитите на републиканците да стимулират въглищната индустрия, съобщава Ройтерс. 

Над 23,4 хил. мегавата от въглищни електроцентрали са били съкратени в периода 2017-2018 г. срещу 14,9 хил. мегавата между 2009 г. и 2012 г., показват данни на Американската администрация за информация в областта на енергетиката.

Тръмп се опита да загърби регулациите, наложени от кабинета на Обама, за околната среда и климатичните промени, за да привлече повече гласоподаватели в щати като Западна Вирджиния и Уайоминг.

Но втората най-силна година по отношение на закритите въглищни централи е 2018, когато 14,5 хил. мегавата мощности са били редуцирани спрямо 17,7 хил. мегавата от 2015 г.

Един мегават може да захрани около 1000 американски домове, посочват от Ройтерс.

Броят на американските електроцентрали, които работят на въглища, продължава да намалява всяка година, откакто производството на електроенергия от твърди изкопаеми горива достигна своя връх през 2011 г. от 317,4 хил. мегавата и се очаква да продължи да спада, тъй като потребителите изискват да получават електричество от по-чисти и евтини източници.

Евтиният природен газ и нарастващото потребление на енергия от възобновяеми източници като слънчевата и вятърната енергия са запазили цените на електричеството сравнително ниски в продължение на години, което прави за производителите неефективна поддръжката на старите въглищни и ядрени централи.

Производителите на електроенергия възнамеряват да редуцират още 8,422 хил. киловата мощности от твърди изкопаеми горива и 1,5 хил. мегавата от атомно централи през настоящата година. Те ще добавят на тяхно място 8,2 хил. мегавата соларна енергия и 7,5 хил. мегавата енергия от природен газ.

От встъпването си в длъжност през януари 2017 г. Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да напусне Парижкото споразумение за изменението на климата и разхлабва регулациите, наложени от кабинета на Обама за емисиите вредни газове, отделяни от електроцентралите, за да стимулира местното производство на петрол, газ и въглища.

Това доведе до рязко повишаване на емисиите, отделяни на територията на САЩ през изминалата година спрямо 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Когато фактите говорят, и боговете мълчат, са казали древните.Но това за сорросоиди, либеррасти, толеррасти и всякая *** не важи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Дори и 50 плюса да си самонапишеш, глупостите ти ще си останат глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Щатите получиха от Елин без пари мнооооооого уран.25 г. има-няма захранваше САЩ тая далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
правилния въпрос е ЗАЩО не строят, а не кога е построен последния ... и най краткият отговор според теб е ? .... много изостанала технология за обогатяване на уран (за разлика от руската, която разходва много по-малко енергия).2-ро, американците получиха като репарации от Студената война подарък от Елцин на без пари руски обогатен уран. По законите на капитализма - икономии от инфраструктура и последващ упадък.3-то Щатите внасят уран и са на мнение, че обогатения уран се изчерпва и по-добре да го пазят за ядрено джепане!Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 5 години
САЩ в момента бълват толкова газ, че инвестиции в нови атомни реактори едва ли ще са печеливши.За разлика от хАмерика в БГ газ няма, има само лигнит в Мариците и кафяви въглища в Бобов Дол(там не знам дали още работи централата).АЕЦ Козлодуй пък бълва ток от евтин руски уран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
правилния въпрос е ЗАЩО не строят, а не кога е построен последния ... и най краткият отговор според теб е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Алоууу, тия с минустите.Та кога рекохте САЩ пусна в действие последният си ядрен реактор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 21
ABBA
преди 5 години
Тръмп не може да спре закриването на американските въглищни електроцентрали Не може да спре и изчезването, т.е. залезът на американските атомни централи. Барабар със съпътстващите индустрии.Факт.Да живеят пустинното слънце и китайските панели!Ууууфф, пак не мое, търговски дефицит!Аве, да живее....! Cheers!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още