IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обвини Китай, че спъва процеса по денуклеаризация на Северна Корея

В изявление пред журналисти в Белия дом той обяви, че между него и севернокорейския лидер Ким Чен Ун са се създали "великолепни отношения"

08:55 | 30.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда изрази задоволство от развитието на отношенията със Северна Корея, предадоха Ройтерс и ТАСС. 

В изявление пред журналисти в Белия дом той дори каза, че между него и севернокорейския лидер Ким Чен Ун са се създали "великолепни отношения", съобщава БТА. 

По тази причина понастоящем "няма нужда да се харчат много пари за съвместни американско-южнокорейски военни маневри", се казва в изявление на Белия дом, което самият Тръмп по-късно разпространи в Twitter и което бе цитирано от ДПА. 

"Президентът може всеки момент отново да започне съвместните маневри с Южна Корея и Япония, ако пожелае. И ако го направи, те ще бъдат много по-големи отпреди", се казва в изявлението. 

Според него напредъкът по ключовия проблем за денуклеаризацията на Северна Корея в момента се спъва от трудностите в преговорите за търговията между САЩ и Китай.

"Китай усложнява нашите отношения със Северна Корея. Тя е под огромен натиск от Китай заради нашите остри търговски спорове", отбеляза Тръмп, добавяйки, че Китай предоставя значителна помощ на Пхенян. "Това не помага", подчерта той. 

Миналата седмица Тръмп също заяви, че Китай е престанал да помага за процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров. 

Президентът направи това изявление само дни, след като бе отменено уговореното посещение на държавния секретар Марк Помпейо в Пхенян. Помпейо трябваше да пътува във връзка с подновяването на преговорите за отказ на страната от ядрените й оръжия.

Тогава Тръмп отново обвини отчасти Китай за загубената инерция в преговорите със Северна Корея и намекна, че те може да бъдат замразени, докато Вашингтон разреши търговския си спор с Пекин. Някои представители на американското разузнаване и отбрана смятаха посещението на Помпейо за преждевременно и заявиха, че перспективите за значителен напредък са смътни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още