IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп очевидно иска да изтегли още войници от Ирак и Афганистан

По този начин американският президент иска да създаде впечатлението, че спазва стари предизборни обещания

09:09 | 09.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Stephen Voss/Bloomberg News</p>

Снимка: Stephen Voss/Bloomberg News

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очевидно настоява за изтегляне на американските войски  в Близкия изток. В сряда той ще обяви изтеглянето на допълнителни американски сили от Ирак и намаляването на броя на военните в Афганистан през следващите дни, заяви представител на правителството на САЩ във вторник вечерта.


В допитванията преди президентските избори в края на годината Тръмп изостава засега от своя претендент Джо Байдън. Ходът му може да цели убеждаване на избирателите в това, че спазва обещанията си от изборите през 2016 г., когато обеща да прекрати „безкрайните войни на Америка“.




Около 5200 американски войници са разположени в Ирак за борба с терористичната милиция "Ислямска държава". Други 8 600 американски войници са стационирани в Афганистан. Тръмп вече беше обявил през миналия месец, че броят им там ще бъде намален до 4000. Пентагонът ще намали американските сили в Ирак до около 3500, което е свиване с приблизително една трета, съобщи преди дни и Wall Street Journal.

САЩ имат и около 900 военни в Източна Сирия и близо до южната граница на Сирия с Ирак и Йордания.

Тръмп иска да покаже до изборите, че е постигнал напредък към изтеглянето на повече военни от Близкия изток, казват официални представители и допълват, че той ще може да посочи намаляването на силите в Ирак и свиването на хиляди военни, които насочи към американските сили, разположени в Афганистан и в постоянната база в Германия.

Американските военни се завърнаха в Ирак, след като „Ислямска държава“ завзе Мосул през юни 2014 г. През това време американското военно присъствие започна да расте до доста над 5200 военни, включително американски консултанти, които придружаваха иракските сили на бойното поле.

През последните месеци американското военно присъствие се сви, тъй като американските сили и съюзниците им се изтеглиха от редица бази, включително Кемп Таджи северозападно от Багдад, която американските сили официално напуснаха по-рано тази седмица.

Междувременно през уикенда държавният глава се замеси във военен скандал и трябваше да опровергава медийна информация, според която е нарекъл паднали в боя американски войници “загубеняци” (looser). 

"Това е фалшива история от списание, която вероятно няма да съществува още много дълго", каза Тръмп в петък в Белия дом. Преди това той написа в Twitter: „Никога не съм наричал нашите велики паднали войници нищо друго освен герои“. Статията на списание The Atlantic Тръмп нарече „срамен опит за влияние на изборите през 2020 г.“.

В статията, позоваваща се на четири неуточнени източника, се казва, че Тръмп е казал по повод планираното посещение на американско военно гробище през 2018 г .: „Защо да отида на това гробище? То е пълно със загубеняци”.

По-конкретно The Atlantic също пише, че Тръмп е нарекъл погребаните в американското военни гробище Aisne-Marne „издънки“ („sucker“). Информацията бе потвърдена пред агенция AP от източници от Министерството на отбраната.


Тръмп отрече също така, че е наричал покойния сенатор и ветеран Джон Маккейн "загубеняк" и се е противопоставял на почетното му погребение със знамена след смъртта му. Тръмп написа в Twitter за бившия си вътрешнопартиен конкурент: „Никога не съм бил голям фен на Джон Маккейн”. Но “без колебание“ е заповядал да има траурни знамена и е изпратил самолет до Аризона, за да пренесе ковчега с тялото на Маккейн във Вашингтон.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още