IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отново обвини демократите за спирането на работата на правителството

Повечето американци обаче обвиняват по-скоро президента, отколкото демократите в Конгреса за частичното спиране на работата на правителството

08:26 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент&nbsp;Тръмп по време на изненадаващото си посещение в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Тръмп по време на изненадаващото си посещение в Ирак. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини отново демократите за продължаващото частично спиране на работата на правителството, навлязло в шестия си ден, предаде DPA, цитирана от БТА.

В публикация в Twitter той заяви, че причината за кризата са "обструкциите", създавани от демократите, както и съдебно решение от миналия месец за програмата за защита на стотици хиляди имигранти, които са пристигнали в САЩ незаконно като деца (програмата ДАКА, от съкращението на английски на Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA).

„Обструкциите на демократите за построяването на така нужната стена (по границата с Мексико), при положение че наскоро почти всички от тях се съгласиха, че такава трябва да бъде построена, са надминати единствено от обструкциите, които те създават за 350 прекрасни хора, които искат и очакват да дойдат (на работа) в правителството, след като от повече от две години ги бавят, рекорд за САЩ!", написа Тръмп. С последното той имаше предвид нуждата от одобрение на Конгреса за негови политически назначения.

По думите му ако не е било решението за програмата за защита на мигрантите, вече е щяло да е било постигнато споразумение за построяването на стената.

На 8 ноември калифорнийски съд нареди на правителството да продължи програмата за мигрантите. Тръмп определи решението като "смехотворно" и заяви, че след като то излязло, демократите "се отказали" от сделката, която той сключил с тях, за да бъде финансиран строежът на стената по границата.

‘Вижте къде сме сега, обструкции на демократите за необходимата стена", написа той в Twitter.

Програмата DACA беше въведена през 2012 г. и предпази от това да бъдат депортирани приблизително 700 000 имигранти, предимно от латиноамерикански произход. 

През септември 2017 г. Тръмп обяви намерение да прекрати действието на програмата с мотива, че според него при въвеждането й предишният президент Барак Обама е превишил правомощията си по конституция. Впоследствие срещу решението на Тръмп бяха заведени редица съдебни искове. 

Повечето американци обаче обвиняват по-скоро президента Доналд Тръмп, отколкото демократите в Конгреса за частичното спиране на работата на американското федерално правителство. Това показват публикувани в четвъртък данни от проучване, цитирано от Ройтерс.

Според изследването, което е съвместно на Ройтерс и Ipsos, 47 процента от пълнолетните американци държат отговорен за това Тръмп, докато 33 на сто винят демократите. Проучването е правено между 21 и 25 декември, предимно след като правителството вече беше спряло работа. Седем процента смятат, че вината е на републиканците в Конгреса. 

Спирането на работата на правителството беше предизвикано от искането на Тръмп, на което се противопоставиха най-вече демократите, но и някои негови съпартийци от Републиканската партия, данъкоплатците да му осигурят 5 милиарда долара, за да бъде изградена исканата от него стена по границата с Мексико, отбелязва Ройтерс. Цената на съоръжението се оценява общо на 23 млрд. долара. Едва 35 процента от запитаните в изследването отговарят, че са за Конгресът да приеме законопроект за разходите, който да предвижда средства за стената. Само 25 процента посочват, че подкрепят решението на Тръмп да спре работата на правителството заради този въпрос.

Спирането на работата на правителството вероятно ще продължи и през новата седмица, предаде междувременно AP.

На конгресмените от Камарата на представителите е било заявено да не очакват повече гласувания по въпроса до края на тази седмица, което почти сигурно гарантира, че кризата ще навлезе във втора седмица, а това съответно означава, че може да продължи и след началото на новата годината.

Конгресмените не са във Вашингтон заради празниците и са били уведомени, че ако се наложи да се връщат, ще бъдат информирани за това 24 часа по-рано.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още