IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Пазарът щеше да е напред с 10 000 пункта, ако Фед не беше увеличил лихвите

Сега имаме един много консервативен подход, смята американският държавен глава

10:03 | 07.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп за пореден път отправи критика към Федералния резерв заради увеличаването на лихвените проценти и заяви, че фондовият пазар в САЩ щеше да бъде с 10 000 пункта по-нагоре, ако централната банка беше запазила лихвите по-ниски.

Без повишението „фондовият пазар би бил нагоре с още 10 000 пункта, но сега имаме един много консервативен подход“, посочи държавният глава в интервю за Fox News, излъчено в четвъртък вечерта, съобщава Bloomberg.

Решението на Фед да увеличи на няколко пъти лихвените проценти през 2018 г. разгневи президента, който дори стигна до там да обсъжда евентуалното отстраняване от поста на гуверньора Джером Пауъл по-късно през годината.

По-рано тази седмица Пауъл даде сигнал, че централната банка е готова за облекчаване на политиката си. По думите му лихвените проценти могат да бъдат понижени, ако това бъде необходимо, обещавайки да държи под око случващото се със световната икономика.

В момента един от основните фактори за сътресения на глобално ниво е именно търговската политика на Доналд Тръмп, който наскоро отвори нов фронт в битката си срещу наложения ред, като заплаши и Мексико с митническа офанзива.

Колкото до основния си съперник – Китай, президентът заяви по-рано в четвъртък, че ще вземе решение за това дали да налага нова порция мита върху китайски внос за 325 млрд. долара, след като се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на форума на Г-20 в края на месеца.

„Ще взема това решение след Г-20“, посочи Тръмп, който допълни, че ще се срещне със Си Дзинпин и „ще видим какво ще стане“.

В интервюто си за Fox News президентът прогнозира, че с Китай ще бъде сключено търговско споразумение „със сигурност“.

„Бих казал, че искам да сключа сделка, но това, което те направиха, беше много лошо“, посочи Тръмп. „Имахме сделка и те се опитаха да я предоговорят. Те не могат да го направят“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
За мандата му е зора. Като вземе втория и ще му дреме. Ако е още в ред, че не точно средна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
За мандата му е зора. Като вземе втория и ще му дреме. Ако е още в ред, че не точно средна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Ясно. По заглавието разбирам какво го вълнува Перчема. Акциите му да увеличават стойността си..другите - кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още