Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Тръмп подготвя изпълнителни заповеди за продължаване на помощта за икономиката

Представителите на Белия дом и на демократите не постигнаха напредък в преговорите в петък

Тръмп подготвя изпълнителни заповеди за продължаване на помощта за икономиката

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да пристъпи към изпълнителни заповеди за осигуряването на още помощ на американците за преодоляване на последиците от коронавируса. Това се случи, след като преговорите между представители на Белия дом и демократите не постигнаха напредък по споразумение за помощи при безработица и държавни и местни помощи, предава Wall Street Journal.

Тръмп заяви, че е готов да предприеме изпълнителни действия за замразяване на данъка върху заплатите със задна дата от 1 юли, което да е в сила до края на годината. Той също така заяви, че смята да удължи изтеклите неотдавна помощи при безработица до декември, но отказа да уточни какъв ще е размерът на плащанията. Тръмп повтори, че ще наложи частичен мораториум върху принудителните извеждания от дома и ще предостави помощ за изплащането на студентски заеми.

„Ако демократите продължат да държат за заложник тази толкова важна помощ, ще действам според правомощията си на президент, за да осигуря на американците облекченията, от които се нуждаят“, заяви Тръмп. Той допълни, че се подготвят проекти на заповедите, но очаква оспорвания в съда, ако предприеме действия.

Белият дом не съобщава как ще изплати допълнителна помощ без акт на Конгреса. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър заявиха, че изпълнителните заповеди няма да постигнат много. Те допълниха в комюнике, че прибягването до тях от страна на Тръмп е „неработещо, слабо и тесногръдо“ и не е заместител на по-пълни закони.

Още по темата
Преговорите за изглаждане на разногласията между предложението за предоставяне на помощ от 3,5 трлн. долара на демократите, гласувано в Камарата на представителите през май, и плана от 1 трлн. долара на републиканците, доминиращи в Сената, буксуват от седмици.

След две седмици на почти ежедневни преговори финансовият министър Стивън Манучин заяви, че той и началникът на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус ще призоват Тръмп да предприеме собствени стъпки. Официални представители бяха определили петък като краен срок за колебливо споразумение.

„За съжаление не постигнахме напредък днес. Началникът и аз ще препоръчаме на президента заради липсата на дейност днес да пристъпи към някои изпълнителни заповеди“, каза Манучин.

Преговарящите от името на демократите заявиха, че ще възобновят преговорите, ако републиканците приемат по-щедро финансиране на справянето със здравната и икономическа криза, причинена от вируса, и на действията за овладяването й.

Конгресът вече разреши около 3 трлн. долара нови разходи от март насам за смекчаване на последиците от забавянето на икономиката заради коронавируса, включително стимулиращи чекове и помощи при безработица на американските домакинства и извънредни заеми и грантове за буксуващия бизнес, щатски и местни власти.

Както демократите, така и представители на Белия дом заявиха, че изпълнителните заповеди ще се натъкнат на правни въпроси и няма да помогнат на толкова много хора като одобрен от Конгреса пакет от мерки. Шумър посочи като пример предложението на Тръмп за предотвратяване на принудителните извеждания от дома и каза, че то няма да помогне на собствениците, които няма да получат наемните си плащания.

„Най-големият проблем на изпълнителните заповеди не е какво правят, а какво пропускат“, изтъкна Шумър.

Преговарящите от името на републиканците предпочитат широк пакет от мерки, но биха се задоволили и с по-ограничен законопроект, а изпълнителните заповеди според тях са последно средство.

Не е ясно дали преговорите ще бъдат възобновени по-късно между различни групи от преговарящи. Възможно е дебатите за помощта за справяне с коронавирусната криза да бъдат слети с очакваните преговори през септември за продължаване на работата на федералните власти преди изтичането на настоящия бюджет на 1 октомври.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп обеща ваксини за всички американци до април