IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предлага свой човек за шеф на ключов банков регулатор в САЩ

Браян Брукс е начело на органа от май, но сега ще бъде официално утвърден от Сената на поста

09:02 | 28.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Erin Schaff/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Schaff/Bloomberg

Отиващият си президент на САЩ Доналд Тръмп официално номинира Брайън Брукс да поеме ключов банков регулатор. Това потенциално принуждава новоизбраният държавен глава Джо Байдън да го уволни, след като положи клетва и встъпи в длъжност, пише Bloomberg.

В кратко изявление от петък Белият дом заяви, че е изпратил номинацията до Сената, където председателят на банковата комисия на Сената Майк Крапо вече даде сигнал, че Брукс ще бъде изслушан за потвърждение за петгодишен мандат като ръководител на Службата за контрол на валутата.

Брукс изпълнява длъжността от май месец т.г.

Крайният необичаен ход на Тръмп да се опита да постави свой човек в самия край на неговата администрация не остана незабелязан от Демократическата партия, която твърди, че това е израз на нежеланието на отиващия си президент да приеме резултатите от изборите този месец.

Ако Брукс бъде потвърден на поста, Байдън ще трябва да реши дали да го махне след встъпването в длъжност на 20 януари. Въпреки че законът му дава възможност да го замени, това никога не се е случвало преди.

Действащият министър на финансите на Байдън може незабавно да отстрани Брукс, ако той не успее да спечели одобрението на Сената.

Повечето от основните разпоредби за американските банки са написани и одобрени в сътрудничество между Федералния резерв, Федералната корпорация за застраховане на влоговете и въпросната служба. Тъй като се очаква назначените от Тръмп да продължат да управляват останалите две агенции известно време, смята се, че този пост е ключов за прилагането на програмата на Байдън за банките.

Брукс бърза да приключи правило, което би забранило на банките да отказват да отпускат заеми на фирми заради политически рискове, като заемополучатели, обвързани с проучване на нефт, огнестрелни оръжия и частни затвори. Периодът на обсъждане на предложението приключва на 4 януари, т.е. той ще има само няколко дни, за да го финализира преди Байдън да встъпи в длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още