Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Тръмп представя план за здравна реформа без детайли

Президентът на САЩ обеща карти за намаления за лекарства на стойност 200 долара за всички възрастни американци

Тръмп представя план за здравна реформа без детайли

Американският президент Тръмп пред репортери. Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи първите основи на плановете си за здравна реформа, които бе обявил преди месеци. В четвъртък обаче той не предостави почти никакви подробности за конкретното им изпълнение, предава DPA.

Основен въпрос в дебатите за американската здравна система е увереността, че можете да сключите застраховка за здравно осигуряване дори при предишни заболявания. Това стана закон със здравната реформа на предшественика на Тръмп Барак Обама. Правителството на Тръмп обаче се опитва да отмени целия "Обамакеър"  в съда. Това би означавало и отпадане на защитата за хора с предишни заболявания. След смъртта на съдията Рут Бадер Гинсбург подобен ход става все по-вероятен.

Още по тематаСега Тръмп подписа президентски указ, в който обявява за държавна политика гаранциите за хората с предварително съществуващи заболявания. Остава обаче неясно как точно това ще се отрази на ежедневието след края на "Обамакеър". 

Тръмп критикува разходите за здравеопазване и покриването на лечението съгласно закона Обамакеър и обеща още в предизборната си кампания през 2016 г. да го замени с различен здравноосигурителен план. Това обаче и досега не е факт.

Самият Тръмп заяви, че няма да подписва никакви закони, които да не съдържат уверения за съществуващи условия. Тръмп определи защитата на пациентите с предишни заболявания в здравната реформа на Обама като неадекватна.

Претендентът за поста на Тръмп Джо Байдън бе вицепрезидент на Обама време на приемането на реформата.

Същевременно Тръмп заяви, че на участващите в програмата Medicare за възрастни хора и хора с увреждания американци ще бъдат изпратени карти за отстъпка от 200 долара за лекарства, отпускани с рецепта, в рамките на седмици, което потенциално ще сложи пари в джобовете им преди изборите през ноември.


„Никой не е виждал това преди. Тези карти са невероятни“, каза Тръмп в четвъртък в реч в Шарлот, Северна Каролина, подчертавайки своя план за здравна реформа, наречен от него „ Американски план за здравето“. „Картите ще бъдат изпратени по пощата през следващите седмици. Винаги ще се грижа за нашите прекрасни възрастни граждани”, добави президентът.

Той обаче не обясни в речта си каква програма или орган ще позволи на правителството да предостави картите. Ако приемем, че ще бъдат изпратени до 33 милиона бенефициенти на Medicare, то картите биха стрували около 6,6 милиарда долара, изчислява Bloomberg.

Тръмп се затруднява да си осигури гласовете на по-възрастните американци по-малко от шест седмици преди изборите. Няколко неотдавнашни социологически проучвания показват, че неговият противник, бившият вицепрезидент Джо Байдън, е с равни проценти, или води пред Тръмп сред хората на 65 и повече години, обрат спрямо 2016 г., когато президентът спечели гласуването сред по-възрастните с удобна разлика.

"Джо Байдън не би направил това", каза Тръмп в речта си.

Разходите за здравеопазване са важна тема в предизборната кампания преди изборите на 3 ноември. Съвсем наскоро Камарата на представителите, контролирана от опозиционните демократи, одобри закон, който предвижда регламенти за намаляване на цената на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Но той бе блокиран в Сената, където републиканците на Тръмп имат мнозинство.

Белият дом води преговори с производителите на лекарства за заповед, подписана от Тръмп през август, която ще намали цените на някои лекарства в САЩ, като ги обвърже с цените, плащани в други западни страни с национални здравни системи.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
тромбон в предизборна кампания ... ръси небивалици за последно и на кило ... :))) ... ще обещае всичко и на всеки ...

https://www.forbes.com/sites/jackbrewster/2020/09/23/exclusive-poll-most-young-voters-favor-biden-but-support-has-slipped-among-black-and-hispanic-youth/#20897092c73e

Още от САЩ
Dow изтри над 900 пункта в най-лошата си сесия от юни насам