IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп прогнозира борсов крах, ако не бъде преизбран

САЩ са в ослепителна форма за справяне с проблемите, твърди американският президент

15:42 | 25.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво), първата дама Мелания Тръмп и Нарендра Моди, министър-председател на Индия (вдясно), в Ню Делхи, Индия, във вторник, 25 февруари 2020 г. <em>Снимка: Т. Нараян / Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво), първата дама Мелания Тръмп и Нарендра Моди, министър-председател на Индия (вдясно), в Ню Делхи, Индия, във вторник, 25 февруари 2020 г. Снимка: Т. Нараян / Bloomberg

По време на посещението си в Индия американският президент Доналд Тръмп постави ситуацията на борсата в центъра на кампанията си за президентските избори. Той заяви пред представители на бизнеса, че ако спечели изборите, цените на акциите ще се повишат. „Ако не спечеля, ще видите такъв срив на фондовата борса, както никога досега не сте виждали".

Резкият спад в цените в понеделник не тревожи президента, тъй като те се дължатна ефектите на коронавирусасмята той. „Но САЩ са в ослепителна форма за справяне с проблемите", добави Тръмп. Китайският му колега Си Дзинпин работи усилено за решаването на проблема, посочва държавният глава. „Мисля, че проблемът ще бъде поставен под контрол“, допълни той.

В понеделник бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжа на 30-те най-големи американски публични компании, изтри 933 пункта от стойността си, като по този начин записа своята най-слаба сесия за последните две години и третия по големина спад за последните три години. В същото време широкият измерител S&P 500 се понижи с 3%, докато технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 3,4 на сто.

Фондовите борси отдавна играят централна роля в кампанията за преизбиране на Тръмп. Откакто той встъпи в длъжност през януари 2017 г., S&P 500, който включва 500-те най-големи компании в страната, нарасна с 43 процента. Милиони американци с пенсионноосигурителни планове се справят по-добре от всякога, се похвали той наскоро в речта си за състоянието на нацията. Те биха могли да очакват увеличение на стойността на спестяванията си „от 60, 70, 80, 90 и дори 100 процента“. Както обикновено, числата на Тръмп обаче не почиват на конкретна статистика, коментира Ройтерс. 

Освен това повечето хора не се възползват директно от бума на борсите. Около половината от американците държат ценни книжа в попечителската си сметка или в пенсионния фонд. Според проучване на професора по икономика Едуард Уолф от 2016 г. най-заможните десет процента от населението притежават 84 процента от всички акции. Други десет процента имат дял от 9,3 процента. Останалите 80 процента от американците си поделят 6,7 процента от акциите. Поради това за повечето домакинства увеличението на цените на акциите е „доста незначително за тяхното благосъстояние", казва Уолф.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 4 години
защо не!Най-голямото чудо бе че китеника влезна в белия дом... с близо 2 000 000 милона гласа по-малко от хилари, но влезе- с измама, както и буш имаше по малко гласове от гор!Хората , гласоподавателоте виж=дат и не са всичките *** и ненавиждат арогантния също както и аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Според проучване на професора по икономика Едуард Уолф от 2016 г. най-заможните десет процента от населението притежават 84 процента от всички акцииТова обяснява много неща от политика на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 4 години
Като му гледам конкуренцията - ще е чудо ако не спечели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Рижавият плаши гаргите с такава заплаха.Борсов крах ще има без значение дали той е преибран или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
еми айде ве да го ***, от коги го чакаме тоя ми ти крах, че тва ше е вече сериозно захлебване за толко години и да приключваме с глупостите .... па тука еколозите нека си зеленеят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
конспирация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още