IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще има предизвикателна последна седмица в Белия дом

Президентът и вицепрезиденът на САЩ не са си говорили от щурма на Капитолия в сряда, а мнозинството американци са за импийчмънт

08:11 | 11.01.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илюстрация: Bloomberg LP</p>

Илюстрация: Bloomberg LP

Със забранен достъп до социалните медии и изоставен от някои служители след подбуждането към бунт на Капитолия, президентът на САЩ Доналд Тръмп и намаляващият кръг от близки до него съветници планират предизвикателна последна седмица на власт, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Тръмп е уверен, че вицепрезидентът Майк Пенс и членовете на неговия кабинет няма да се опитват да го отстранят съгласно 25-ата поправка, твърдят източници. Пенс пренебрегва идеята да се опита да използва този механизъм, за да прогони Тръмп от Белия дом, казва запознат със случващото се. 

Президентът и някои негови съюзници също така вярват, че демократите прекаляват в опитите си предизвикат импийчмънт заради подбудителството му в рамките на щурма на Капитолия в сряда и смятат, че подобно решение от страна на Сената (за импийчмънт) при всички случаи е малко вероятно.

Съветник нарича разглеждането на импийчмънта от страна на демократите „политически дар“ за Тръмп. Пенс не е обсъждал възможността да се позове на 25-ата поправка, освен в частни разговори, когато е отхвърлял този подход като невъзможен.

Тръмп и Пенс обаче не са разговаряли от сряда, когато вицепрезидентът бе евакуиран от Капитолия, след като сградата беше щурмувана от привържениците на президента, По време на атаката Тръмп не се е поинтересувал за безопасността на Пенс, съобщава NBC News, позовавайки се на двама вътрешни лица. Някои от бунтовниците бяха заявили, че искат Пенс да бъде линчуван.

Сенаторът Джеймс Инхоф от Оклахома заяви пред вестник Tulsa World, че „никога не е виждал Пенс толкова ядосан“, колкото е бил, след като бе оплют от Тръмп, че не се е намесил в Конгреса при преброяването на гласовете на Изборната колегия. Тръмп написа в Twitter, че на Пенс му липсва „смелост“.

Граничната стена

Тръмп планира да прокара последните дни от четирите си години на поста, като подчертае онова, което според него са най-големите му постижения, включително стрената, която администрацията му изгради поне на част от американската граница с Мексико. Във вторник се очаква пътуване до Аламо, Тексас, близо до границата, казва говорител на Белия дом.

Тръмп също подготвя поне още един кръг за помилвания и ще опита последен път да ускори усилията на администрацията си да накара Big Tech да се „върне в правия път“, казват източниците, въпреки че не е ясно какво може да направи.

В обобщение, това е последен опит да се реабилитира наследството на Тръмп, след като негови поддръжници нахлуха в Капитолия в сряда, в резултат на което загинаха петима, включително полицай.

Тръмп не дава никакви индикации, че обмисля да подаде оставка, както настояват много демократи и някои републиканци. В събота малка група от републиканци от Сената е писала до Джо Байдън, молейки го да убеди говорителя Нанси Пелоси да отстъпи от настояването си за импийчмънт като „маслинова клонка“ в интерес на националното единство.

На карта са заложени политическата и законната отговорност на президента. Демократите от Конгреса са бесни от бунта в Капитолия и са решени да държат президента отговорен. Някои републиканци заявиха, че действията му заслужават импийчмънт, включително сенаторът Пат Тоуми от Пенсилвания.

Федералните прокурори също не изключват възможността да обвиняват Тръмп, наред с други неща, за ролята му в щурма на Капитолия, като същевременно обещават, че продължаващото разследване няма да бъде политически мотивирано.

Мненията на Тръмп по темата обикновено не биха били голяма тайна. Но без неговия акаунт в Twitter @realDonaldTrump и след неуспешните опити да публикува от алтернативни акаунти, над Белия дом застина зловеща тишина.

Тръмп е разговарял с помощници, включително Марк Медоус, Джаред Кушнер, Дан Скавино и Кейли МакЕнани, поясняват източници. Извън Белия дом също има нарастващо искане за прогонване на Тръмп преди края на мандата му. Около 57% от американците искат незабавното отстраняване на президента, установи проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в петък, докато близо 70% не одобряват действията на Тръмп, довели до бунта в Капитолия.

Дискусиите за импийчмънт или отстраняване от длъжност биха направили Тръмп мъченик за базата му от фенове, твърди анализатор. Ако вицепрезидентът стартира усилия да го отстрани, това само би подсилило твърденията на Тръмп, че „дълбока база“ на правителствените бюрократи отдавна се стреми да му се противопостави, казва друг.

Между опитите за импийчмънт и цензурата на Тръмп от страна на социалните медии президентът и неговите съветници смятат, че неговите поддръжници са единни. Тръмп смята, че импийчмънтът може да има ефекта на бумеранг върху демократите, казва източник, докато друг го отхвърля като последния лов на вещици от страна на Демократическата партия.

Тръмп и неговият екип ще отговорят на забраната в Twitter през последната му седмица на поста, като се позоват на борбата му срещу цензурата на републиканците от страна на големите технологични компании. Президентът отдавна настоява Конгресът да отмени раздел 230, от който компаниите за социалните медии зависят, за да бъдат освобождавани от отговорност, след като позволят относително неограничена реч на своите платформи. Той вероятно ще засили този призив, макар че встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари и превземането на Сенатите от страна на демократите се очаква да засегне перспективите за каквато и да е промяна в закона засега.

Тръмп е подготвил няколко изпълнителни заповеди, свързани с големите технологични компании, но не е ясно дали ще бъдат издадени те, казва източник пред Bloomberg. 

Не е ясно дали екипът на Тръмп все още се подготвя за процес за импийчмънт в Сената. Адвокатът на Белия дом Пат Циполоне няма да участва в подобен процес, след като ръководеше защитата на Тръмп по време на първия опит за импийчмънт преди година, отчасти защото работата му завършва с встъпването в длъжност на Байдън, пояснява запознат с въпроса. Заместник-адвокатът Пат Филбин също няма да участва, казва източникът.

Личният адвокат на Тръмп, Руди Джулиани, не е отговорил на молбите за коментар по темата от Bloomberg. Нито Алън Дершовиц, почетен професор в Харвардския юридически факултет, нито Джей Секулоу, външен адвокат, които представляваха Тръмп на първия му процес за импийчмънт.

Сенатът няма да се събере на заседание до 19 януари, а лидерът на републиканската партия Мич Макконъл заяви в петък в бележка до колегите си, че процесът не може да започне преди тази дата, освен ако всички 100 сенатори не се съгласят за това - изключително малко вероятно, тъй като Тръмп все пак има съюзници сред републиканците в камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Инвесторе - стегнете се! Продължавате да правите правописни грешки - жалко е..."Ако грешките им са само правописни , с мед да ги намажеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
има разбивка на гласовете за тръм и за байдън , не дращи безсмислици ... пол , раса , доходи , образование , месторабота ... :)))аман с тия недопредставени бели хетеросексуални труженици , носещи светът на раменете си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
power grid
преди 3 години
Той Тръмпето го каза ясно Те не идват за мен те идват за вас.Аз преградата.Който го разбрал разбрал който не е ще го научи по трудния начин.Подпише ли Байдън зелената сделка и посегнат ли на петролно газовия комплекс на САЩ гражданската война и разцеплението ще са сигурни.Милиони амеиканци няма да търпят повече Уолстриит и магариите му.Ако Светът не даде отвор на Дявола и не застане на страната на Бог свършено е с нас.Ще имаме много пари но няма да има природа и живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Мнозинството американци искат импийчмънт, точно както "мнозинството американци гласуваха *** байдън". Стига с вашите глупости. Варварското погазване на свободата на словото на милиони американци воглаве с все още законния президент в последните дни, окончателно консолидира всички нормални хора зад Тръмп. Дори и по-умерените, мнозина от които се възмущаваха от случилото се пред Капитолия, сега открито негодуват - защото усещат, че те ще са следващите - и че всеки, който изрази несъгласие с извратените либерастки идеологии, ще бъде подложена на преследване и терор. Тия не се замислят явно, че когато на народът е отнето правото да се бори със слово, той ще се бори по друг начин. Да не стане така, че тия, дето бяха се събрали мирно пред Капитолия, да се върнат отново - но тоя път двойно повече и тежко въоръжени? Дори и Тръмп вече няма да може да ги спре тоя път !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Пишеш истината, но само половината. Вярно е че чepнитe искат да живеят добре за чужда сметка само заради това че са чepни, но е вярно и това че белите искаме да сме средна класа, само поради факта че сме се родили бели. Така или иначе Америка изпълни своята историческа мисия, разруши империите и разпространи демокрацията по света. Колкото до демокрацията всеки има своя собствена представа за нея и не мога да ви я обясня какво е тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Един призрак броди из Фашингтон.Призракът на дедо Дони..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Инвесторе - стегнете се! Продължавате да правите правописни грешки - жалко е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
Ех момчета... още не можете да разберете, че проблема на САЩ не се казва Тръмп .. какво значение дали ще се казва Тръмп, Хитлeр и т н. Проблема е в това, че се толерират черните които не работят за сметка на белите, че се толерарират извратените за сметка на нормалните, че икономиката задлъжнява с милиони в час ... Тръмп е просто отвзук в американското общество който събира 75 млн. гласа на трудещите се бели американци. Няма смисъл да го героизирате толкова, Тръмп е последствие не причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
Той вече е импийчнат веднъж.Импийчмънтът се гласува в Конгреса. А наказанието - т. е дали да бъде отстранен от поста - в Сената.Ако сената го отстрани - няма да може да заема никакъв федерален пост, бил той изборен или не, никога повече.Това е играта на демократите според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Не познавам американските закони и не знам дали импийчмънта би му попречил да се кандидатира повторно след 4 години, но при всички случаи, той силно би намалил шансовете му за преизбиране. В този смисъл усилията на демократите си струват, иначе съм съгласен, че не е нужно повече да го унижават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още