IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще номинира скептик към мултилатерализма за президент на Световната банка

Дейвид Малпас от финансовото министерство е силно лоялен на американския президент

11:32 | 05.02.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Малпас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Малпас. Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е уведомила страните в Световната банка, че държавният глава възнамерява да посочи представителя на финансовото министерство Дейвид Малпас за американската номинация за президент на институцията, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Номинацията на Малпас ще сложи лоялен подчинен на Тръмп и скептик към многостранните институции начело на Световната банка, която е заделила близо 64 млрд. долара за развиващите се страни през годината до 30 юни 2018 г.

Politico, които първи съобщават за решението, твърдят, че то ще бъде официално обявено в сряда, позовавайки се на неназовани представители на администрацията.

Говорители на Белия дом и финансовото министерство са отказали коментар по темата.

Според европейски дипломатически източник администрацията на Тръмп е уведомила няколко столици за номинацията на Малпас, добавяйки, че европейските страни част от банката вероятно няма да я блокират.

Малпас, или която и да е друга номинация на САЩ, все пак ще трябва да спечели одобрението на 12-членния изпълнителен съвет на Световната банка. Макар че САЩ държат контролен 16-процентов дял от гласовете на борда и обикновено се избира за лидер на институцията, може да се появят и други конкуренти.

Ако бъде одобрен, Малпас, който е топ дипломатът на финансовото министерство като заместник-секретар по международните въпроси, ще замени физика и бившия университетски президент Джим Йон Ким на поста. Ким, който бе номиниран първоначално от американския президент Барак Обама през 2012 г., се оттегли на 1 февруари, за да се присъедини към фонда за частни инвестиции Global Infrastructure Partners. Той напусна позицията над три години преди края на мандата си на фона на различията си с администрацията на Тръмп по климатичните промени и ресурсите за развитие. Към момента изпълняващ длъжността президент е изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Номинацията сигнализира, че администрацията на Тръмп иска по-силна хватка върху институцията.

Малпас през 2017 г. разкритикува Световната банка, Международния валутен фонд и други многостранни институции, че стават все по-големи, „по-инвазивни“ и „по-укрепени“.

През последните две години Малпас иска Световната банка да спре и кредитирането на Китай, която според него е твърде богата за подобна помощ, особено при положение че Пекин е натоварил някои развиващи се страни, включително Шри Ланка и Пакистан, с огромни дългове заради инфраструктурната програма „Новият път на коприната“.

Китай е третият по големина акционер в Световната банка след Япония и има 4,5-процентен дял от гласовете.

Миналата година Малпас помогна да се договори пакет от реформи в сферата на кредитирането на Световната банка, обвързани с увеличение на капитала от 13 млрд. долара, който целеше да ограничи кредитирането на банката и да фокусира средствата по-скоро върху по-бедните страните.

Реформите целят да „пренасочат“ повече страни със средни доходи към кредитирането от частния сектор и да ограничат ръста на заплащането за екипа на Световната банка.

Според източник от борда на институцията няма голям интерес сред страните членки да излъчат конкурент на американски кандидат, смятан за квалифициран и разумен, но не е ясно дали достатъчно страни вписват Малпас в това определение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Грешните съвети на Световната банка подсигуряват нарастване на опасността от глобална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Само да спомена, че този човек е работил в Bear Stearns. Мисля, че повече коментари са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Браво на президента Тръмп, винаги верен на принципа си против интернационализма, социализма и универсалните човешки права... Дано Световната банка загуби своята важност и постепенно да се закрие, а нашата леля Сталинка Георгиева и е отдавна и е време за пенсия, достатъчно беде сътвори чрез срамното си представителство първо в европарламента, а после и като финансистка. Не може комунистка като нея да ни учи на свободен пазар и капитализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още