IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще подпише прокламацията за споразумението с Япония през следващата седмица

САЩ и Япония „ще започнат консултации в началото на следващата година, за да стартират по-нататъшни преговори за по-широко търговско споразумение“

20:45 | 04.12.19 г.
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтайзър приветства в сряда решението на властите в Япония да позволят ограничени търговски сделки със САЩ и заяви, че се очаква президентът Доналд Тръмп да подпише прокламация за изпълнение в рамките на следващата седмица.  

Сделката, която разширява достъпа до Япония за селскостопански продукти от САЩ, като същевременно намалява някои американски мита за японски промишлени продукти, не изисква одобрение от Конгреса на САЩ, но демократите се оплакват от липсата на информация за сделката.

„Приветствам бързото действие на Япония за одобряване на тези важни търговски споразумения между нашите две държави, които са първата и третата по големина икономики в света“, заяви Лайтайзър, цитиран от Ройтерс.

„Очакваме президентът да подпише прокламацията за прилагане за САЩ през следващата седмица“, добави още той.

Лайтайзър заяви, че сделката ще бъде от полза за американските земеделци, ферми и доставчици на цифрови услуги.

Търговският представител на САЩ подчерта, че двете страни подготвят споразумението да влезе в сила на 1 януари 2020 г.

От друга страна американският министър на търговията Уилбър Рос заяви пред Ройтерс, чене е изключено Тръмп да наложи мита върху вноса на автомобили, включително и за японските превозни средства.

Лайтайзър каза още, че САЩ и Япония „ще започнат консултации в началото на следващата година, за да стартират по-нататъшни преговори за по-широко търговско споразумение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още