IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Това е най-големият лов на вещици в историята на САЩ

Белият дом е бил информиран за назначаването на специален прокурор едва след подписването на заповедта

17:45 | 18.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп вижда себе си като жертва на „лов на вещици“ след назначаването на бившия директор на ФБР Робърт Мюлър за специален прокурор на федералното разследване за евентуална тайна връзка между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г.

Той нарече днес разследването на връзките на неговата президентска кампания с Русия "най-големия лов на вещици, насочен срещу един политик, в американската история", предаде DPA.

„При толкова много незаконни действия в кампанията на (Хилари) Клинтън и администрацията на Обама, нито веднъж не беше назначен специален прокурор", посочи Тръмп в Twitter. 

По-рано Министерството на правосъдието обяви, че бившият директор на ФБР Робърт Мюлър ще стане специален прокурор за разследването на възможно тайно споразумение между екипа на кампанията на Тръмп и Русия. Белият дом е бил информиран за решението едва след като заместник-главният прокурор Род Розенщайн е подписал заповедта.

Тази стъпка следва да „гарантира всестранно и пълно разследване на усилията на руското правителство да се намеси в президентските избори през 2016 г.", пише Розенщайн. Той бил стигнал до заключението, че обстоятелствата налагат такова разследване да се проведе под ръководството на лице, което има съществено ниво на независимост.

През миналата седмица Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР Коми, като по този начин причини „политическо земетресение“ в САЩ. При освобождаването му въобще не е имал предвид „тези неща с Русия“, призна по-късно Тръмп в интервю. Федералните разследват не само случая на предполагаемо влияние на Русия над изборите в САЩ и възможните връзки към Тръмп, но разследване се води и срещу бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин.

Във вторник американски медии писаха за очевидни докладни записки на Коми, които сериозно уличават Тръмп в намеса на работата на бюрото. Според тях Тръмп е молил Коми да прекрати разследванията срещу Флин. Самият Флин бе принуден да напусне позицията си, след като премълча пред вицепрезидента Майк Пенс, че още преди клетвата на Тръмп е имал контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още