IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп улеснява получаването на разрешителни за големи инфраструктурни проекти

Според източници се отменя указ на бившия президент Барак Обама, налагащ стриктни строителни стандарти за финансирани от правителството проекти

11:59 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за ускоряване на издаването на разрешителни за изграждане на автомагистрали, мостове и други големи строежи в рамките на плана му за инвестиране на 1 трилион долара за модернизиране на остарялата инфраструктура в страната, предаде Ройтерс.

Текстът на указа не беше на разположение веднага след подписването. По-рано източници посочиха, че с него се отменя указ на бившия президент Барак Обама, налагащ стриктни строителни стандарти за финансирани от правителството проекти, за да се намали възможното въздействие на външни фактори като наводнения в резултат на повишаване на морското равнище и други последици от климатичните промени.

"Повече няма да допускаме инфраструктурата на великолепната ни страна да се разпада и разрушава", заяви Тръмп на пресконференция в нюйоркския си небостъргач Тръмп тауър.

"Като същевременно защитаваме околната среда, ще построим блестящи нови пътища, мостове, жп линии, водни пътища, тунели и магистрали. Ще изградим отново страната си с американски работници, американско желязо, американски алуминий, американска стомана", зарече се държавният глава.

Отменяйки стандартите от ерата на Обама, Тръмп се надява да ускори процедурите за инфраструктурни проекти, посочи представител на администрацията.

Отделно говорител на Белия дом съобщи, че указът определя двегодишен срок за завършване на процедурите по издаване на разрешителни за големи инфраструктурни планове и създава протокол за "единно решение на федерално равнище" за големи проекти.

Тръмп припомни, че за строителството на 103-етажния небостъргач Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк са били необходими само 11 месеца, а сега получаването на разрешителни за големи строителни проекти отнема години.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още