IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: В „пълното си право“ съм да споделям секретна информация

Причините са хуманитарни, освен това искам Русия да увеличи в огромна степен ангажимента си в борбата срещу ИДИЛ, пише президентът

17:21 | 16.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Колаж: Ройтерс</em></p>

Колаж: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп призна, че е предоставил на руски високопоставени представители информация, свързана с тероризма и ИДИЛ.

Той заяви, че е „в пълното си право" да споделя строго секретна информация във връзка с ИДИЛ по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Тръмп използва профила си в Twitter, за да отговори на критиките след статии във Washington Post и New York Times, които го уличават в нарушение на правилата на разузнавателната общност.

„Като президент исках да споделя с Русия, за което имам абсолютното право, факти, свързани с тероризма и сигурността на въздушния транспорт. Причините са хуманитарни, освен това искам Русия да увеличи в огромна степен ангажимента си в борбата срещу ИДИЛ и тероризма", написа Доналд Тръмп. 

Малко след това той публикува още едно съобщение, в което казва: "Настоявах пред директора на ФБР Коми и други още от началото на мандата си да открият кои са хората в разузнавателната общност, които допускат теч на информация".

Според информацията на двете медии Тръмп е разкрил пред руската страна секретни данни, събрани от чужд партньор на САЩ, който обаче не е давал разрешение за разпространението на тези данни пред Москва. Същите данни са били квалифицирани като строго секретни и затова не са били споделяни и с други партньори на Вашингтон.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър посочи по-рано, че президентът не е съобщавал пред руснаците информация, която би могла да разкрие методите или източниците на американското разузнаване.

Междувременно и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като „пълна глупост" публикацията на американските медии. 

„За нас това не е тема. Това е поредната глупост", каза Песков пред репортери. По думите му Русия изобщо не иска „да взема отношение към тази глупост, това е пълна глупост, тук няма тема нито за потвърждение, нито за опровержение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Не сучайно топ назначените банкери получават 10 пъти по-високи заплати от топ (назначените) политици. Значи Финансовата сфера е порядък по-важна от Играта на Политиците (Хлябът/Зрелищата). А каквото е сътворено във финансовата система е такава пирамида от издадени пари, ... че външен враг ТРЕБЕ (на всяка цена за отвличане на вниманието и обединение). ... Ще се зарадвам отново на Тръмп само ако/когато се срещне с Путин (поне така както се срещна с китаеца, турчина или Mеркел) и отмени санкциите (отслаби напрежението), ... а дотогава той играе по свирката на банкерите от западната финансова пирамида (и всичко друго е само Хляб и Зрелище, за да не се замислят робите че отдавна вече заплатите им са социални помощи според нивото на декларирана лоялност към Биг Брадър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Абе разбираш ги нещата, и от самолет се вижда... хихихи...Парад на сополивите носове от вчера... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
Longin
преди 6 години
на импичмънт ми мирише.... в тая страна има съд и закони , не е като при нас...президента не мое да си прави каквото си иска в разрез с законитепс. макар че сега ако го пропуснат - ще има много поводи и по натам , тоя нема да съобразява с никой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
nobel
преди 6 години
Видяхте ли бе - човекът САМ си призна. Брилянтен и бих казал - много достоен ход от негова страна. Айде сега да ви видим како ша го прайти. Ша го импийчмантвате ли, или няаа го импийчмантвате? Защото на мен въобще не ми мирише на импийчмант. Много по-вероятно е точно обратното - укрепване на позициине му. Всички опити несръчни и нелепи опити за дискредитирането му до сега са били пълно фиаско. Опитите обаче продължават с някаква напълно лишена от всякакъв разум упоритост. Какво друго мога да кажа освен - продължавайте господа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още