IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция вярва, че може да запази отношенията си със САЩ

Отношенията между двете страни са обтегнати заради редица проблеми

12:49 | 28.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция и САЩ могат да запазят отношенията си, заяви говорител на президента Реджеп Ердоган, след като американският държавен глава Доналд Тръмп заплаши да наложи санции на Анкара, на фона на задълбочаващото се триене между страните, предава Ройтерс.

Двете държави са в спор във връзка с няколко проблема, включително политиката на Вашингтон в Сирия, искането на Анкара за екстрадиране на мюсюлманския духовник, обвинен за организирането на неуспешния преврат през 2016 г., и опасенията на Вашингтон за американските граждани и служителите на посолството ѝ, които са задържани в Турция.

“Връзката може да бъде спасена и подобрена, ако администрацията на САЩ свали сериозните си опасения за сигурността в Турция”, коментира Ибрахим Калин в проправителствения вестник "Daily Sabah".

Тази седмица Тръмп директно предупреди Турция за възможността от налагане на санкции, ако не освободи Андрю Брунсън, американски християнски пастор, задържан в Турция, който Вашингтон определя като заложник.

Брунсън беше прехвърлен под домашен арест тази седмица, след като беше задържан в турски затвор за повече от 20 месеца по време на процеса, свързан с обвинения в тероризъм.

Администрацията на Тръмп засили кампанията за освобождаването на Брунсън след решението на съда, което мнозина смятат за стъпка, която може да помогне за намаляване на напрежението между съюзниците на НАТО.

“Съединените щати ще наложат големи санкции на Турция за дългото задържане на пастор Андрю Брунсън, добър християнин, семеен мъж и прекрасен човек”, написа Тръмп в туит.

“Президентът Тръмп може да има добри намерения за връзките си с президента Ердоган и Турция. Те със сигурност ще бъдат възобновени, когато отношенията се основават на взаимно уважение и споделени интереси”, коментира Калин.

Той твърди, че заплахите срещу Турция няма да проработят, допълвайки, че само ще навредят на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още