Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Търговията с ценни книжа е подкрепила Goldman Sachs през второто тримесечие

Подразделението на банката за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход е постигнало ръст на приходите си от 150%

Търговията с ценни книжа е подкрепила Goldman Sachs през второто тримесечие

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Goldman Sachs е спечелила през второто тримесечие толкова, колкото и през същия период на миналата година въпреки коронавирусната криза. Това се е случило благодарение на силната търговия с ценни книжа, която е компенсирала ръста на провизиите за необслужвани кредити и новите съдебни разходи, предава Financial Times.

Банката от Wall Street, която е критикувана заради продължаващия си ангажимент към търговията с финансови инструменти с фиксиран доход след финансовата криза, обяви нетна печалба от 2,42 млрд. долара за годината, като тя остава непроменена спрямо година по-рано.

Печалбата на акция през второто тримесечие възлиза на 6,26 долара, което е далеч над 3,78 долара, прогнозирани от анализаторите, тъй като банката се е възползвала от ръста със 150% на приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход. Същият бум позволи на JPMorgan Chase почти да удвои приходите си от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход през второто тримесечие и предизвика ръст от 68% при Citigroup.

„Сътресенията, които преживяваме през последните месеци, само засилват ангажимента ни към стратегията, която очертахме по-рано тази година пред инвеститори“, коментира Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на компанията. През януари той обяви план за стимулирането на възвръщаемостта на Goldman чрез експанзия в нови области като управление на богатство и в същото време запазване на големите търговски операции.

Още по темата
Представянето на отдела за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход от април до юни е най-доброто от девет години насам, като то е донесло приходи от 4,24 млрд. долара спрямо 1,7 млрд. долара година по-рано. Goldman отбелязва, че силното тримесечие отразява „трайната силна активност на клиентите в посредничеството и финансите“.

Инвеститорите бързо препозиционират портфейлите си в опит да са в крак с резките колебания на пазара, причинени от несигурността около последиците за икономиката от коронавируса и променящите се лихвени проценти, включително намаляването им от Федералния резерв през март.

Силното второ тримесечие доближава банката до изпълнението на исканията на Фед за допълнителен капитал, според които тя трябва да има базов собствен капитал от първи ред (CET1) в размер на 13,7% от общата си рискова експозиция до октомври. Към края на юни той е 13,6%, което означава, че банката има 13,60 долара висококачествен капитал за всеки сто долара рискови активи.

Подразделението за търговия с акции на Goldman е регистрирало най-доброто си тримесечно представяне от 11 години, като е увеличило приходите си с 46% на годишна основа до 2,94 млрд. долара. Пазарите на акции също се характеризираха с крайна волатилност през тримесечието, като растяха или слизаха надолу в зависимост от новините за ваксини и ръст на случаите на новозаразени, както и от изненади в икономическите индикатори като безработица.

Приходите на отдела за инвестиционно банкиране в Goldman са нагоре с 36% на годишна основа, тъй като банката се е възползвала от рекордните нива на таксите в индустрията.

Силното представяне на тези основни бизнеси е помогнало на компанията да регистрира нетни приходи за второто тримесечие от 13,3 млрд. долара.

Възвръщаемостта на собствения капитал без нематериалните активи на Goldman е била 11,8% през тримесечието, почти два пъти повече спрямо възвръщаемостта от 6% през първото тримесечие и близо до целта от 14%, която Goldman обеща да постигне до 2022 г.

Още по темата

Провизиите за необслужвани кредити са достигнали 1,59 млрд. долара спрямо 937 млн. долара през първото тримесечие, когато започна коронавирусната криза. Goldman съобщи, че ръстът е свързан основно с провизиите срещу кредити в корпоративния й портфейл заради „трайния натиск в енергийния сектор“ и икономическите последици от пандемията.

Но потребителското подразделение и отделът за управление на богатството на Goldman, което включва онлайн банката й Marcus и кредитната й карта за Apple, са отбелязали загуба от 131 млн. долара.

Разходите за съдебни спорове на стойност 945 млн. долара са значително повече спрямо 66 млн. долара през второто тримесечие на 2019 г. По-голямата част от тях са свързани с продължаващи спорове около скандал за пране на пари и подкупи, разкрива запознат източник. Goldman продължава преговорите с министерството на правосъдието за потенциално уреждане на делото за измама, по което един от бившите й партньори вече се призна за виновен.

Книжата на банката поскъпнаха с близо 5% в предборсовата търговия.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Надеждите за нови фискални стимули оцветяват щатските индекси в зелено*