Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Търговската война между САЩ и Китай е най-голямата заплаха през 2019 г.

Само 7,3% от икономистите, които участвали в допитване на Wall Street Journal, смятат повишаването на лихвите от Фед за най-голям риск за икономиката

Търговската война между САЩ и Китай е най-голямата заплаха през 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Повечето икономисти в неотдавнашно проучване смятат търговската война между САЩ и Китай за най-голямата заплаха за американската икономика през 2019 г.

Близо половината (47,3%) от икономистите, които отговорили в допитване на Wall Street Journal, заявили, че смятат спора на САЩ с Пекин за риск номер едно за 2019 г. Около 20 на сто посочили сътресения на финансовите пазари, а 12,7% посочили забавяне на инвестициите на бизнеса.

Още по темата
За сметка на това американският президент Доналд Тръмп заяви пред WSJ, че Федералният резерв е най-големият риск за икономиката, защото повишава лихвените проценти. Представители на централната банка казват, че повишението е необходимо, за да се предотврати прегряване на икономиката.

Само 7,3% от икономистите, или общо четирима участници в допитването, се съгласили, че повишаването на лихвите от Фед е най-голямата заплаха за икономиката през 2019 г.

Икономисти от частния сектор посочили и други рискове като прекомерни федерални разходи. Малко над 9% посочили забавяне на глобалния растеж като най-голямата заплаха.

„Ако враждата в областта на търговията се засили на фона на нормализирането на политиката от Фед, за икономиката ще бъде особено трудно заради по-голямата волатилност на пазара“, смята главният икономист на Fannie Mae Дъг Дънкан.

В началото на декември САЩ се съгласиха да не повишават допълнително митата върху китайски износни стоки, докато Пекин опитва да отговори на дългогодишните оплаквания на Вашингтон като принудителния трансфер на технологии.
„Преговорите ще бъдат дълги и бавни“, казва Дейвид Берсън, главен икономист в Nationwide Mutual Insurance Co.

Над половината от анкетираните икономисти очакват следващата рецесия да започне през 2020 г., а малко над една четвърт прогнозират, че тя ще започне през 2021 г. Само 10% от икономистите смятат, че рецесията ще започне още догодина.

Като потенциален знак за предпазливост участниците в допитването прогнозират по-висока безработица в сравнение с допитването миналия месец.

Те очакват безработица от 3,6% от средата до края на 2019 г. в сравнение с 3,5% в допитването миналия месец. Средната прогноза за безработицата за средата на 2020 г. е 3,7% в допитването този месец спрямо 3,5% миналия месец.
Допитването на WSJ било осъществено сред 60 компании, финансисти и преподаватели по икономика между 7 и 11 декември.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones отписа над 400 пункта заради притесненията за световната икономика