Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Търговският дефицит на САЩ достигна 10-годишен връх

Недостигът е нараснал с 68,8 млрд. долара, става ясно от данни на министерството на търговията

Търговският дефицит на САЩ достигна 10-годишен връх

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ отбелязва 10-годишен връх през 2018 г., достигайки сумата от 629 млрд. долара, въпреки призивите на американския президент Доналд Тръмп за намаляването му. Сред причините за ръста са данъчните облекчения на администрацията във Вашингтон, които стимулират местното търсене за сметка на отслабения износ вследствие наскъпия долар и ефектите от реципрочните мита в отговор на търговската политика на САЩ.

Годишният дефицит за стоки и услуги през 2018 г. е нараснал с 68,8 млрд. долара, или 12,5%, става ясно от данни на министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.

Още по темата

Недостигът за декември бележи ръст до 59,8 млрд. долара, което също е 10-годишен връх, изпреварвайки очакванията на икономистите.

През 2018 г. търговският дефицит с Китай е достигнал рекордните 419,2 млрд. долара.

Въпреки че Тръмп многократно е посочвал дефицита като доказателство за провала на търговските политики на неговите предшественици, пропастта е нараснала със 119 млрд. долара по време на двете години на неговото управление. Но дори и администрацията му да успее да сключи споразумение с Китай, същественото понижаване на дефицита може да се окаже трудна задача, тъй като охлаждането на световната икономика натежа върху износа, а местното търсене продължава да увеличава вноса.

Що се отнася до дефицита при стоките, той нараства до рекордните 891,3 млрд. долара през 2018 г. спрямо 807,5 млрд. през предходната година. Недостигът с Мексико и Европейския съюз също отбеляза връх. В същото време излишъкът при услугите продължава да нараства до рекордните 270,2 млрд. долара миналата година.

За цялата година износът на САЩ нараства с 6,3% до 2,5 трлн. долара, като увеличение има при изнасянето на петролни продукти и самолетни двигатели. Вносът на свой ред се повишава със 7,5% до 3,12 трлн. долара на фона на покупки на широк набор от стоки – от фармацевтични продукти до компютри, както и на увеличение в сектора на услугите.

През декември износът се понижава с 1,9% спрямо предходния месец, достигайки 205,1 млрд. долара. Това е и най-голямото понижение от началото на 2016 г. насам. Вносът обаче нараства с 2,1% до 264,9 млрд. долара.

Данните са публикувани, след като миналата седмица беше представено първото четене на стойностите за брутния вътрешен продукт на страната през последното тримесечие. От тях стана ясно, че нетният износ натежава върху растежа за четвърти път през последните пет тримесечия.

Политиките на настоящата администрация допринасят за увеличението на разликата в търговията от последната година. Митата срещу Китай накараха много търговци да побързат да внесат по-големи количества стоки преди влизането в сила на новите мита, което на свой ред предизвика засилен морски трафик по пристанищата на Западното крайбрежие. В отговор на налозите властите в Пекин спряха вноса на ключов американски износ като соя, чиито доставки през миналата година намаляха с 4 млрд. долара.

Заплахите за мита и срещу други търговски партньори, като ЕС например, също допринесоха за глобалното икономическо забавяне и като следствие – за търсенето на американски стоки.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

8
 
5
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Наближава момента в който краварите ще ядат туити фейсбуци гугъли и майкрософти....2019г сме до края на годината ще гледаме голямото шоу Фалит и разпад на Запада
4
 
6
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Мисля,че ефекта от неговата политика ще се усети през втория му мандат,ако има такъв
5
 
13
 
2
преди 4 месеца
Колкото по вече увеличава митата Тръмп толкова по вече се увеличава търговския дефицит на С А Щ Той се мъчи да прецака пазара но явно е обречен на неуспех И други като него се провалиха когато искаха да прецакат пазара в най пазарната икономика на света
5
 
19
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Явно политиката на тромбата в тази сфера дава резултат. Е точно обратния на търсеният от него, но толкова си може завалията.

Още от САЩ
Dow Jones загуби 100 пункта заради притеснения около сезона на отчетите в САЩ