Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Търговският дефицит на САЩ достигна 9-годишен връх

През януари той е нараснал с 5% до 56,6 млрд. долара

Търговският дефицит на САЩ достигна 9-годишен връх

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се е повишил до над 9-годишен връх през януари, като този с Китай рязко се разширява, предава Ройтерс.

Министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит на страната се е увеличил с 5% до 56,6 млрд. долара. Това е най-високото ниво от октомври 2008 г. и следва ревизирания към леко повишение дефицит от 53,9 млрд. долара през декември.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че търговският дефицит ще достигне 55,1 млрд. долара през януари спрямо прогнозираните 53,1 млрд. долара предходния месец. Част от повишението на търговския дефицит през януари се дължи на нарастването на цените на горивата.

Чувствителният от политическа гледна точка търговски дефицит с Китай е нараснал с 16,7% до 36 млрд. долара, най-високото равнище от септември 2015 г. Дефицитът с Канада пък е най-големият от три години насам.

Търговският дефицит продължава да се разширява една година след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Американският президент, който твърди, че търговските партньори на САЩ се възползват от страната, наложи в края на януари мита върху вносните соларни панели и големите перални машини.

Миналата седмица Тръмп обяви, че ще наложи вносни мита от 25% върху стоманата и от 10% върху алуминия, за да защити местните производители. Тези действия са популярни сред базата от избиратели на Тръмп от работническата класа, особено в щатите с много затворени заводи и засилена конкуренция от вносните продукти. Но анализатори предупреждават, че те могат да натежат на икономическия растеж.

Протекционистичните мерки породиха опасения от търговска война и могат да застрашат преговорите по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), обвързващо Канада, Мексико и САЩ. Тръмп нареди предоговаряне на търговското споразумение с оглед предоставянето на по-благоприятни условия за Вашингтон.

Още по темата
Търговската политика на Тръмп „Америка на първо място“ е част от опит за устойчиво повишаване на годишния икономически растеж до 3%. Но на фона на почти пълната заетост повишаването на търсенето, стимулирано от данъчната реформа за 1,5 трлн. долара, вероятно ще бъде задоволено с внос, а това може да увеличи още повече търговския дефицит.

Коригиран спрямо инфлацията, търговският дефицит достига 69,7 млрд. долара спрямо 68,5 млрд. долара през декември. Т. нар. действителен търговски дефицит е над средното равнище през четвъртото тримесечие от 66,8 млрд. долара.

През януари износът е намалял с 1,3% до 200,9 млрд. долара на фона на спада на доставките на граждански самолети и суров петрол. Но износът на потребителски стоки е достигнал рекорден ръст, а този на моторни превозни средства, резервни части и двигатели е бил най-висок от юли 2014 г.

Износът за Китай е намалял с 28,1%. Вносът е останал непроменен на ниво от 257,5 млрд. долара през януари на фона на спада на вноса на мобилни телефони и граждански самолети. Вносът на суров петрол пък се е увеличил с 2,2 млрд. долара на фона на по-високите цени, а този от Китай е нараснал с 2,9%. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Dow добави 150 пункта в началото на сесията*