IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение и италианският бюджет натежават върху Wall Street*

САЩ и Канада все още не са постигнали търговско споразумение въпреки наближаващия краен срок

18:06 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси започват петъчната сесия с понижения заради продължаващото търговско напрежение, което понижава настроението на инвеститорите. Американските пазари са повлияни и от притесненията заради бюджета на Италия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва малко над десет пункта от стойността си и достига ниво от 26 429,38 пункта, а J.P. Morgan Chase и Goldman Sachs изостават. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,02% до ниво от 2913,76 пункта, а финансовият и суровинният сектор се представят слабо. Технологичният индекс Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,12% до ниво от 8032,52 пункта, като книжата на Tesla сериозно поевтиняват.

САЩ и Канада все още не са постигнали споразумение в областта на търговията, въпреки че крайният срок 30 септември бързо наближава. Двете страни опитват да се договорят, така че Канада да може да се присъедини към постигнатото търговско споразумение между САЩ и Мексико, което ще замени силно критикуваното от американския президент Доналд Тръмп Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви във вторник, че страната е готова за ново споразумение НАФТА без Канада.

В същото време Тръмп каза в сряда, че е „много недоволен“ от тактиката в преговорите на Канада, като отбеляза: „Не харесваме твърде много техния представител (Кристия Фрийленд)“.

Американските пазари също са подложени на натиск на фона на спадовете на европейските борси, след като италианското правителство определи цел за бюджетен дефицит, която е три пъти по-висока от планираната от предходното правителство.

В петък стана ясно, че разходите на американските потребители са нараснали с 0,3% през август, докато Ценовият индекс на личните потребителски разходи, предпочитаната от Фед мярка за инфлация, се е покачил с 2% на годишна основа.

На корпоративния фронт книжата на Tesla рязко поевтиняват с над 10%, след като Комисията за ценните книжа и борсите заведе дело срещу главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск за измама. Макар близки до компанията източници да твърдят, че тя също е очаквала да бъде съдена, Tesla все пак не беше посочена като ответник в иска.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа намалява до около 3,046%, докато тази по 30-годишните ценни книжа се запазва на ниво от 3,183%.

На валутните пазари стойността на еврото спрямо долара спада под прага от 1,16 долара до ниво от 1,1591 долара за евро за първи път от две седмици заради договорения италиански бюджет. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се покачва с 0,42% до 95,29 пункта, най-високото му ниво от 12 септември.

Паундът губи 0,48% от стойността си спрямо долара до 1,302 долара за паунд, а йената поскъпва с 0,20% спрямо щатската валута до 113,59 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се повишават заради американските санкции срещу Иран, които свиват износа на ирански суров петрол и затягат предлагането, въпреки че други ключови износители се съгласиха да увеличат добива.

Глобалният бенчмарк Брент поскъпва с 86 цента до 82,58 долара за барел, което е нов четиригодишен връх. Американският лек суров петрол WTI прибавя 1,03 долара до 73,15 долара за барел, като преминава прага от 73 долара за първи път от юли.

Цената на златото достигна ново 6-седмично дъно на фона на по-силния долар. Американските фючърси върху ценния метал се повишават с 0,1% до 1188,80 долара за тройунция. През септември цената на златото се понижава с 1,6%, което е шестият му пореден месец на загуба.

*Материалът е актуален към 17,26 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още