Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада ще донесе скромни ползи

Според оценките споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (USMCA) ще повиши американския брутен вътрешен продукт само с 0,35 на сто

Търговското споразумение между САЩ, Мексико и Канада ще донесе скромни ползи

Снимка: Архив Ройтерс

Новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада ще даде скромен тласък на американската икономика, сочи проучване на независима американска федерална комисия, цитирано от световните агенции, съобщава БТА.

Комисията за международна търговия посочи снощи, че Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (USMCA) ще повиши американския брутен вътрешен продукт само с 0,35 на сто или 68,2 милиарда долара и ще доведе до откриването на 176 000 нови работни места шест години след влизането си в сила. Ефектът ще бъде съвсем слаб на фона на 21-трилионната икономика на САЩ и на трудовия пазар от близо 151 милиона души, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Освен това новото споразумение ще увеличи американския износ за Канада с 19,1 милиарда долара, а за Мексико - с 14,2 милиарда долара, сочи докладът, цитиран от ДПА.

Анализът на комисията, изискуем от закона, се очаква да даде началото на дебат в Конгреса по регионалното търговско споразумение, което ще замени 25-годишното Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Новото споразумение бе подписано от лидерите на Канада, Мексико и САЩ през ноември, но все още не е ратифицирано от трите правителства.

НАФТА премахна повечето търговски бариери между САЩ, Канада и Мексико, което доведе до скок в регионалната търговия. Според критиците на споразумението, сред които е и американският президент Доналд Тръмп, пактът насърчава производителите да се изтеглят от САЩ и да се установяват в Мексико, където заплатите са по-ниски, а след това да връщат произведените там продукти безмитно в САЩ.

Според проучването на комисията новото споразумение ще повиши леко цените на американските коли и ще понижи продажбите. В американския сектор на производството на автомобилни части новото споразумение ще допринесе за откриване на 30 000 нови работни места, но в заводите за сглобяване на автомобили ще доведе до закриването на 1500 работни места.

Часове преди комисията да представи доклада си администрацията на Тръмп разпространи по-оптимистични данни.

Според Службата на постоянния търговски представител на САЩ, която се позовава на консултации с автомобилопроизводителите, новото споразумение ще насърчи инвестиции в сектора на стойност 34 милиарда долара и ще създаде 76 00 работни места за пет години. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само някакви си 68 милиарда.
Направо да ги оплачеш.
После като се добави и новото споразумения с Китай , Япония и ЕС.
Сумата доста ще набъбне.
За сравнение брутният вътрешен продукт на България е около 60 милиарда долара.

Още от САЩ
Индексите на Wall Street се понижиха заради сагата около Huawei