IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удар по Тръмп: Републиканците оттеглиха законопроекта за здравеопазването

Както консервативни, така и умерени републиканци не са се съгласили да подкрепят документа

22:24 | 24.03.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В навечерието на повторния опит за вот в петък лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите на САЩ оттеглиха законопроекта за реформата в здравеопазването на страната, предава Bloomberg. От новия текст се очакваше за замени  Закона за достъпно здравеопазване, познат като "Обамакеър".

Причината за изненадващата стъпка е недостиг на гласове въпреки лобирането от страна на Белия дом и съюзниците му в Конгреса. 

Лидерите на републиканците планираха гласуване на мярката, след като президентът Доналд Тръмп прекъсна преговорите с колебаещите се представители на партията и постави ултиматум законопроектът да бъде подложен на вот в петък, независимо от изхода. Гласуването трябваше да се състои в четвъртък, но републиканците не намериха достатъчно подкрепа.

Както консервативни, така и умерени републиканци не са се съгласили да подкрепят документа, подготвен от  Пол Райън – автор на новия здравен план на Републиканската партия. След провала на вота той тръгна към Белия дом, за да съобщи на Тръмп за поредното му бламиране. Замяната на „Обамакеър" бе едно от ключовите обещания на президента.

„Не може да се преструваме и да кажем, че това е победа за нас", призна представителят на Северна Каролина Марк Уолкър, и добави, че това е „добър момент" за демократите.

Законопроектът не успя да спечели на своя страна консервативните представители, които искаха пълно премахване на стария закон, както и умерените. Като цяло конгресмените са взели предвид анализа на Бюджетния офис на Конгреса от преди седмица, според който проектът би оставил 24 милиона американци без здравна застраховка.

Все още не е ясно какво ще последва след този провал. Редица конгресмени вече коментират, че с този законопроект "е приключено". Демократите пък говорят за унизително поражение на президента в първия сериозен тест и за бунт срещу него в редиците на Републиканската партия.

Безизходицата е удар за Тръмп. В края на краищата това решение се считаше за по-лесно прокарваемо от тези, които трябва да последват в Сената по-късно.

Сега инвеститорите ще се интересуват най-вече от това кой от проектите си ще се опита да наложи сега Тръмп. Може би данъчната реформа? В случай на успех при нея това би било окуражаващо за инвеститорите, икономистите и предприемачите. В края на краищата целият борсов оптимизъм от избирането на Тръмп досега се базира преди всичко на допускането, че в бъдеще компаниите и потребителите ще плащат по-ниски данъци, което може да повиши инвестициите и печалбите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
За мен този е най-смешният президент на САЩ 133-те лъжи на Доналд Тръмп - http://***.investor.bg/sasht/337/a/133-te-lyji-na-donald-trymp-234573/ Една от основните причини за кризата през 2008г. е премахването 1999год. на закона Глас-Стигъл от 1933г. с който не се допускаше спекулации и конфликти на интереси ,и сега отново искат отмяна на закона Дод-Франк и забраната на Волкър ???? - http://economix.bg/banks-dodd-frank-trumpПрофесора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beТвърди се ,че банките не могат да кредитиратно според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг на физич. и юрид. лица за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона(стигайки 200трлн. 3 пъти повече от световният БВП) ТРЯБВА ДА СЕ ПРОУМЕЕ СИСТЕМНАТА КРИЗА ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Всички изцепки на този президент нямат иконом. логика защото ако намали данъците бюдж.дефицит ще мине трилион или държ.дълг ще мине 100% БВП а за протекционизма е излишно да споменавам какво ще стане.Хванаха се в собствените си мрежи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Според данни на BIS в периода 1977-2007 дълговете на западния свят са се увеличили двойно. За този период реалната задлъжнялост на нефинансовите субекти се е увеличала 200%, на държавите с 300%, а междуфирмената задлъжнялост - с цели 600%Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ...Неолиберализма особено във фин.капитализъм е престъпление дори срещу човечеството а този *** иска отмяна на закона Дод-Франк и забраната на Волкър - http://economix.bg/banks-dodd-frank-trump
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
На какво се радват брсите по света след като перуката ще им зема рекет че да си продават *** на дебелаците в сащ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
"Ако проекта за здравна реформа беше на Тръмп само тогава това щеше да бъде негов провал. Това е провал на Пол Райън..."---Тъй ли било? Ама ако законопроектът беше минал, дали някой Tръмпoвeц нямаше да си припише заслугите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Пол Райън авторът на проваления законопроект за здравна реформа в САЩ е получил милиони $ от фондации свързани със Сорос за неговава предизборна кампания. И това не е учудващо, Пол не е противник на ислямската имиграция в страната, той е привирженик на гей браковете и подкрепя движението за "права на жените". Сами може да се представите що за консерватор е това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
creepazoid
преди 7 години
Няма нужда да си Сорос, за да ги виждаш тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
Сорос беше прав тръмплина ще се провали и борсите ще се сринат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Ако проекта за здравна реформа беше на Тръмп само тогава това щеше да бъде негов провал. Това е провал на Пол Райън, един от шепата либерали в републиканската партия, който е автор на проекта. 4/5 от екипа на Тръмп бяха против промяната. Провалът в здравеопазването е провал на либерализма, а не на Тръмп. Фалшивите новини явно се са превърнали в дълголетна традиция на Блумбърг, Политико, Ню Йорк таймс както и за Уошингтън поуст....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
comet
преди 7 години
Още разходи за военни 17% и погасяване на дълг (взет от политиците) 6%, т.е. общо 27+35+17+6=85% от бюджета. Аз предпочитам да плащам само 15% от днешните такси (т.е. 7% от доходите си, вместо сегашните 35%-55%), а с останалото да се оправям както мога (но палитрата от *** няма да ми го позволят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Така е.Аз предлагам и в България да спрем да плащаме всякакви *** здравни осигуровки, щото и без това от тях се ползват само разни пенсии, *** и други '''непотребни". Ама цоциалистите искат все повече и повече да сме солидарни.Като заговорихме за "осигуровки", предлагам да премахнем и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ пенсионни осигуровки....особено ЗДПО. Знам, че Митака ще ме подкрепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още