IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилям Бар: Тръмп не е възпрепятствал разследването относно връзките му с Русия

Министърът на правосъдието разкритикува и специалния прокурор Робърт Мълър, че не е стигнал до свой извод по този въпрос

20:33 | 01.05.19 г. 2
<p>
	Уилям Бар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уилям Бар. Снимка: Ройтерс

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар защити в комисията по юридически въпроси на Сената решението си да обяви, че президентът Доналд Тръмп не е възпрепятствал правосъдието в разследването за руска намеса в американските президентски избори. 

Бар разкритикува и специалния прокурор Робърт Мълър, че не е стигнал до свой извод по този въпрос, предаде Ройтерс.

Бар заяви, че при това положение се е почувствал задължен да вземе отношение със своята преценка, че Тръмп не е извършил никакво престъпление.

Бар също така се оплака, че в доклада на Мълър не е било изпълнено изискването ясно да се обозначат поверителните места, което е създало седмици работа на правосъдното министерство в редактирането на частите от доклада, които не са били предназначени за публично достояние.

Бар намекна, че Мълър не е трябвало да разследва действия, по които не е възнамерявал да даде становище дали следва да се предявят обвинения.

Бар отбеляза, че Мълър е водил разследването си без никакви пречки и че нито самият министър, нито някой друг в правосъдното министерство е забранил на специалния прокурор да предприеме някое действие, което Мълър е искал да предприеме.

Вчера Washington Post разкри, че Мълър се е оплакал от начина, по който Бар е представил изводите от доклада му.

Мълър изтъква, че резюмето от 4 страници, представено от Бар, не "улавя в пълна степен контекста, естеството и съдържанието" на изводите от разследването.

Washington Post съобщава, че писмото на Мълър е писано в края на месец март, след като на 24 март Бар разпространи резюме, в което се казваше, че Мълър не е открил доказателства за сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия.

"Налице е обществено объркване относно критичните аспекти на резултатите от нашето разследване. Това заплашва да подкопае главната цел, заради която министерството назначи специалния прокурор: да гарантира пълно обществено доверие в резултата от разследванията", цитира вестникът писмото на Мълър.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
Авва-чо късе си е? Почвай да ядеш л***йн@
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още