IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилям Дъдли потвърди очакванията на Фед за ускоряване на инфлацията

Според председателя на Фед за Ню Йорк мудният растеж на производителността на труда е причината за упорито „скромния“ ръст на заплащането

17:52 | 10.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ очаква мудната инфлация в страната да се ускори през следващите няколко месеца, а вече горещият пазар на труда да се нажежи още повече, заяви един от най-влиятелните представители на Фед в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

В изказване, с което призовава САЩ да намерят по-добрo решение на факторите зад расовото неравенство в заетостта и доходите, председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли предположи, че централната банка тази година е напът да повиши лихвените проценти още веднъж и да започне да продава част от притежаваните облигации.

„Прогнозите ни сочат продължителна тенденция на умерен растеж с известно допълнително укрепване на пазара на труда и ускоряване на инфлацията в средносрочен план към целта ни от 2%“, казва Дъдли в подготвен коментар, в който не говори конкретно за паричната политика.

Дъдли, близък съюзник на председателя на Фед Джанет Йелън и с постоянно право на глас по паричната политика на САЩ, смята, че „мудният“ растеж на производителността е причината зад упорито „скромния“ ръст на заплащането.

Безработицата е спаднала до 16-годишно дъно от 4,3%, но заплащането се увеличава с разочароващия темп от 2% до 2,5% годишно. Това отразява нивото на общата инфлация в САЩ от около 1,5% през последните месеци, което е под целта на Фед за 2%.

Говорейки за политиката на неравенство - тема, която и той, и Йелън са коментирали в миналото въпреки известни критики - Дъдли заяви, че е „силно обезпокоително“ как проучванията показват, че само 37% от американците смятат, че децата им ще живеят по-добре от тях.

Отчасти той отдаде по-високите нива на безработица сред афроамериканците и испаноговорящите на технологичните промени и глобализацията, които са засегнали производството и други средно- или нискоквалифицирани позиции. Дъдли призова да се осигурят по-добри образователни и обучителни политики, за да се реши този проблем.

„Силите на технологичните промени и глобализацията допринесоха за неравенството в заплащането, повишавайки заплатите на онези на върха и задушавайки растежа на заплатите в средата и дъното на стълбицата на възнагражденията“, каза още Дъдли, чийто мандат като председател на Фед за Ню Йорк изтича следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още