IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Има доводи за повишение на лихвите още през март

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско потвърждава, че три повишения през годината са „разумно предположение“

17:51 | 04.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	54-годишният Уилямс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

54-годишният Уилямс. Снимка: Ройтерс

Увеличаване на лихвите през март има смисъл във времена, в които балансът на рисковете се измества. Това заявява в интервю за Bloomberg председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс.

В едночасовия разговор в офиса на Bloomberg в Сан Франциско Уилямс потвърждава, че три повишения през годината са „разумно предположение“.

„От гледна точка на управлението на риска има аргументи за по-рано повишение, а не за изчакване", казва той в интервюто.

„Има някои възможности да се действа по-скоро рано, отколкото в очакване", казва той. „Три увеличения на лихвите, както казах, това е разумно предположение, разумна перспектива като базов сценарий. Но честно казано, аз мисля, че има много потенциал икономиката да бъде насърчена повече, отколкото чрез този базов модел“.

Той отбелязва също, че може да има аргументи за „повишено внимание", които да подкрепят решение за сдържане през март, докато се събере повече информация. 

Председателят на Фед за Сан Франциско пръв представи идеята за разрушаване на подхода към паричната политика на Фед още в края на миналата година, когато започна и по-активно да защитава повишаване на лихвените проценти.  Уилямс ясно заяви, че никак не се чувства комфортно с текущия подход на Фед към паричната политика. Според него ниската инфлационна цел дава на Фед твърде малък буфер за предотвратяване на бъдещи шокове.

В момента членовете на Фед трябва да решат колко бързо да продължат със затягането на паричната политика. Икономическите данни от САЩ са силни, а ръстът зад граница изглежда се стабилизира. В същото време обаче политиката на новия американски президент Доналд Тръмп продължава да предизвиква несигурност в редица сфери.

По време на дългото един час интервю Уилямс, който няма право да гласува по паричната политика през тази година, използва и аналогия от тениса, за да опише колко добре е позициониран Фед, за да отговори на събития, които биха могли да ускорят или забавят очакванията за покачване на лихвените нива.

„Три може да е точно в средата на корта, но ако видим повишаване на лихвите по-рано и започнем по-рано това, тогава ще имаме повече опции", казва той. „Ние може да забавим темпото, ако икономиката не се справя добре, но ако видим намаление на рисковете, ще сме добре позиционирани, за да увеличим още повече лихвите“.

Актуалните икономически данни подкрепят тезата на Уилямс. Оповестените в петък данни показаха, че работодателите са добавили 227 000 работни места през януари, най-много от четири месеца насам и над средните прогнози за 163 000 места. Средното почасово възнаграждение е нараснало с 2,5% на годишна база, най-слабият ръст от август насам. Равнището на безработица спада до 4,8%.

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско пояснява, че докладът е в съответствие с други доклади, които е виждал през последните месеци и които показват, че пазарът на труда се доближава до пълна заетост.

Уилямс пояснява също, че цените се повишават, доближавайки се до целта на Фед от инфлация в размер на около 2%. На фона на покачването на цените на петрола той е убеден, че до няколко месеца поскъпването ще е именно 2%.

54-годишният Уилямс стана председател на Фед за Сан Франциско през март 2011 г., след като сегашният председател на Фед Джанет Йелън напусна поста, за да влезе в Борда на Фед във Вашингтон. Центрист по отношение на паричната политика, той на няколко пъти повтори, че три увеличения на лихвения процент ще бъдат подходящи през 2017 г.

По-рано през тази седмица Фед остави лихвеното равнище непроменено, след като през декември имаше решение за увеличение – единственото за 2016 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
Супер. ще ни ядат парите от още едно място. Щото не стигат лотария, комерсиални фирми за търговия на петрол и акции с реклами вскяа вечер, банки и фирми за кредити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
Супер. ще ни ядат парите от още едно място. Щото не стигат лотария, комерсиални фирми за търговия на петрол и акции с реклами вскяа вечер, банки и фирми за кредити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
Tyrista
преди 7 години
sure rate hike next month
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още