IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Инфлацията в САЩ ще се ускори до 2% следващата година

Председателят на Фед за Сан Франциско подкрепи постепенното повишаване на лихвените проценти

14:47 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс подкрепи постепенното повишаване на лихвените проценти, заявявайки, че очаква инфлацията да се увеличи до целевите 2% през следващата година, докато безработицата продължава да спада, съобщава Bloomberg.

„Постепенното повишаване на лихвените проценти, за да върнем паричната политика обратно към нормалното, ни помага да поддържаме ръст на икономиката, който може да бъде устойчив за по-дълго време“, каза Уилямс в коментари за University of Technology Sydney.

Коментарите на Уилямс предполагат, че той е на страната на председателя на Фед Джанет Йелън – предшественика му в подразделението в Сан Франциско, в разгарящ се дебат около това какъв трябва да е отговорът на забавящата се инфлация през последните няколко месеца.

Макар че някои представители на Фед подкрепят временно спиране на кампанията за увеличаване на лихвените проценти, за да се изчакат по-ясни сигнали, че инфлацията наистина се ускорява, Йелън омаловажи значението на последните слаби данни и предложи Фед да продължи със затягането на политиката.

Уилямс явно е съгласен с това. „Някои конкретни преходни фактори потискат инфлацията надолу“, каза той. „Но тъй като някои от тези фактори сега отминават, а икономиката се справя добре, очаквам да достигнем 2-процентовата цел по някое време следващата година".

Тези конкретни фактори включват стръмният спад в цените на услугите за мобилни телефони. Това е помогнало на предпочитания от Фед показател за инфлацията да спадне до 1,7% през април от 1,9% през март и 2,1% през февруари.

Уилямс вижда опасност, ако на Фед се позволи да понижи нивото на безработица твърде много.

„Много силният пазар на труда всъщност носи риск икономиката да надвиши безопасната си скорост на движение и да прегрее, което в крайна сметка може да подкопае устойчивостта на разширяването“, каза той.

На ниво от 4,3% през май нивото на безработица в САЩ вече е под това, което Уилямс смята за устойчиво – 4,75%. Според него обаче тя ще продължи да върви надолу.

„Предвид силния ръст на заетостта, който виждаме в САЩ, очаквам нивото на безработица да спадне още малко и да остане малко над 4% през следващата година“, каза Уилямс.

По-рано този месец Фед увеличи лихвените проценти за втори път тази година. Централните банкери очертаха още едно повишаване за 2017 г. и още три през 2018 г., сочат прогнози, представени след срещата им на 13-14 юни. Уилямс няма право на глас във Федералната комисия за отворените пазари тази година, но ще има през 2018 г.

Той потвърди намерението на Фед да започне да намалява баланса си от 4,5 трлн. долара тази година, заявявайки, че централната банка трябва да стартира този процес бавно и спокойно.

Целта ще бъде постепенно намаляване на притежанието на облигации по добре очертан и предсказуем начин, каза той.

„Надявам, че няма да продължа несправедливия стереотип за икономистите, ако кажа, че „скучното“ е добродетел“, каза Уилямс. „Но наистина, новата ми манта е „скучното е изключително вълнуващо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още