IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Истинският проблем за американската икономика са глобалните развития

Според председателя на Фед за Сан Франциско глобалните развития не позволяват на САЩ да се завърне към нормални лихвени проценти

10:15 | 28.03.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско и член на комисията по парична политика Джон Уилямс заяви, че глобалните развития не позволяват на най-голямата икономика в света да се завърне към нормални лихвени проценти, съобщава CNBC.

Уилямс каза пред телевизионния канал в понеделник, че вярва, че американската икономика се справя „доста добре“, посочвайки стабилната инфлация и силния растеж на заетостта.

„Истинският проблем са глобалните финансови и икономически развития, има несигурност за това какво се случва по света и как това се отразява на долара и на американската икономика“, заяви той.

Уилямс повтори, че решенията по политиката на централната банка ще останат независими, определяйки инфлацията като една от най-големите тревоги за Фед.

„Не постигаме 2-процентовата целева инфлация вече три години и половина, а глобалните дефлационни фактори все още поддържат инфлацията слаба. За мен важните данни не са толкова пазарът на труда, който продължава да се подобрява, положително настроен съм към това. По-важното е инфлацията да се върне обратно към 2% в контекста на много силни насрещни ветрове“, обясни той, позовавайки се на силния долар и ниските цени на суровините.

„Имаме мандат на вътрешно ниво. Но ние все пак разбираме, че се намираме в глобална икономика, затова случващото се в Бразилия или Китай има огромно влияние върху САЩ по отношение на инфлацията ни и целите за заетостта“.

За разлика от Европа и Япония обаче слабата инфлация не кара Фед да наложи политика на отрицателни лихвени проценти, отбелязва Уилямс и добавя, че САЩ има други инструменти на разположение, включително количествено облекчаване и предварителни насоки.

„Намираме се в много различна ситуация, при която ще повишим лихвените проценти през следващите няколко години и ще имаме много по-силна икономическа позиция [от Европа и Япония], така че това не е инструмент, които можем да ползваме“.

Коментарите му идват докато световните пазари търсят повече яснота и сигнали от представителите на Фед за това дали банката ще вдигне лихвените проценти на срещата си през април.

Очакванията за увеличение се засилиха след коментарите от миналата седмица на някои от членовете на Федералната комисия по отворения пазар, привърженици на затягането на паричната политика, като сред тях бе и Уилямс.

Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт и Уилямс вярват, че повишаване на лихвените проценти на срещата на 26-27 април е гарантирано, докато гуверньорът на Фед за Джеймс Булард казва, че „следващото увеличаване може да не е много далеч“.

Изявленията обаче изплашиха Wall Street, тъй като те са в противоречие с коментарите за по-хлабава парична политика на председателя на Фед Джанет Йелън през март.

На въпрос за смесените послания по политиката Уилямс настоя, че членовете на комисията поддържат една и съща позиция.

„Бих казал, че има широко съгласие на комисията, че основната ни стратегия, която е постепенно да се премахне хлабавата политика и лихвените проценти да се вдигнат през следващите няколко години, има силна подкрепа. Истинският въпрос е кога трябва да започнем да ги увеличаваме и с какъв темп. Това ще зависи от данните, затова ще трябва да изчакаме и да видим“.

Пазарите сега ще следят внимателно изявлението на Йелън пред Икономическия клуб на Ню Йорк във вторник, както и на заместник-председателя Уилям Дъдли в четвъртък, като те могат да предоставят допълнителни сигнали за бъдещите решения на Фед.

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Анастасио, стига бе човек! Убиваш всякакво желание да коментирам след твои публикации..... аман от спам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Търсят си оправдания което не означава ,че инфлацията е решението защото става въпрос за системна криза и за Анатол Калецкитова, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм, който се счупи през есента на 2008 г. Неговият отговор е, че е в ход четвърта системна трансформация на капитализма, така както предишните три системни кризи пораждат три различни фази в развитието му...'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108 Валентин Катасонов Политически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - http://chitanka.info/text/32076/0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още