IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Не очаквам сътресения на пазарите, когато Фед започне да свива баланса си

Според председателя на Фед за Сан Франциско новото "нормално" за основния лихвен процент е 2,5%

20:15 | 22.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителят на Федералния резерв в САЩ Джон Уилямс заяви в петък, че не очаква пазарни сътресения, когато Фед започне да свива огромния си баланс, натрупан с цел да се стимулира американската икономика, съобщава Ройтерс.

„Не очаквам внезапни или големи ефекти върху лихвените проценти или спредовете, или подобни неща, докато нормализираме“ баланса си, каза председателят на Фед за Сан Франциско пред репортери в Цюрих.

„Очевидно говорим за това от безкрайно много време. Обявихме го и пазарите напълно го приеха. Но въпросът за това „как ще реагират пазарите“, когато реално започнем прилагането на това [свиване] следващия месец и през следващите няколко години, стои отворен. Очевидно ще следим това много внимателно“, заяви Уилямс.

Нормализирането бе ключова тема за Фед, каза Уилямс.

Фед съобщи в сряда, че ще започне дългогодишния процес по свиване на баланса от 4,5 трлн. долара, по-голямата част от който бе натрупан, за да се насърчат инвестициите и растежа по време на и след финансовата криза.

Централната банка сигнализира още, че вероятно ще повиши още веднъж лихвените проценти тази година и още три пъти следващата въпреки по-слабата от очакванията инфлация.

Ако икономиката на САЩ продължи да се разширява и инфлацията се движи към целта на Фед от 2%, „може да имаме още едно увеличение на лихвите тази година и още три следващата“, потвърди Уилямс.

„Но честно казано точният момент за това не е толкова важен. Мисля, че цялостният възглед, че ще повишаваме лихвените проценти постепенно през следващите две години и връщането им към нормално ниво, е нещото, в което смятам, че имам много по-голяма увереност“.

В крайна сметка Фед ще достигне „новото нормално“ на основния лихвен процент от 2,5%, каза Уилямс.

„Очевидно темпът, с който това ще се случи и точните му очертания ще зависят от това как икономиката напредва, но като цяло това е моята позиция в момента“, допълни той.

Лихвените проценти, а не изкупуването на облигации ще бъдат основният инструмент на паричната политика на Фед в бъдеще, заяви Уилямс, като банката има и пространство за понижаването им, ако икономиката срещне трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още