IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Вдигането на лихвените проценти ще бъде позитивен знак за икономиката

Това е следващата стъпка след доближаването на пълна заетост и прогнозите за ръст на инфлацията до целевото ниво, коментира президентът на Фед в Сан Франциско

15:21 | 08.11.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс. Снимка: Ройтерс

След като сега САЩ се доближават до пълна заетост, а инфлацията най-вероятно ще нарасне до целевите нива, то следващата стъпка трябва да бъде постепенно повишаване на лихвените проценти. Това коментира президентът на Федералния резерв в Сан Франциско Джон Уилямс, цитиран от CNBC. Като цяло той смята, че покачването им ще бъде позитивен знак за икономиката.

„Мисля, че има смисъл да изоставим приспособителната парична политика, която спомогна да докараме икономиката до състоянието й, в което се намира днес“, каза той в Аризона.

Коментарите предполагат, че централният банкер е склонен да подкрепи евентуално вдигане на лихвените проценти през декември 2015 г.

Запитан от репортер дали това е така, Уилямс отказал да отговори, като добавил, че очаква „много данни“, които ще бъдат публикувани до следващото заседание на Фед. „Ще изчакам и ще реша“, отсече той.

Фед задържа лихвените проценти близки до нулата вече близо седем години. През октомври щатските централни банкери намекнаха, че ще обмислят дали да ги увеличат по време на следващото си заседание, което е насрочено за 15 и 16 декември. То е и последното за тази година.

Инфлацията изостава от целта на Фед в продължение на години, което кара банкерите все още да предпочетат да изчакат с вдигането на лихвените ставки, докато няма по-ясни доказателства, че инфлацията се покачва.

Уилямс коментира още, че вярва, че факторите, които задържат инфлацията, измежду които са ниските цени на петрола и силният долар, скоро трябва да отшумят, след което инфлацията отново ще тръгне нагоре.

Стартирането на процеса по увеличаване на лихвите по-скоро, отколкото по-късно, ще позволи „едни по-плавен и по-постепенен процес на нормализиране на политиката“, смята Уилямс.

Фед най-вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти по-бавно в сравнение с последния път, когато в периода 2004-2006 г. затегна курса на паричната политика. Сега това може би ще се наложи заради продължаващите насрещни ветрове, които задържат темпа на икономически растеж.

Вдигането на лихвите ще изпрати положителен сигнал относно икономиката и може да доведе до ръст на отложените покупки на жилища, сподели още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
> Че то ако икономиката се подобряваше нали първото нещо, което би следвало да направят е да започнат да си плащат дълговете. Напротив, сега е момента САЩ да продават повече дълг, защото лихвите са рекордно ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
> дълг е в стратосферата.Този на домакинствата-също.Дългът не домакинставата в САЩ е доста по-нисък от този в еврозоната. Дългът на САЩ e горе-долу колкото на Франция и малко над следното за еврозоната, с тази разлика, че САЩ растат с 2.5% годишно... Така че за стратосфери да се говори е малко политикнско и не много сериозно, честно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
...а "цветните" революции ще зачестят - все пак военно-промишленият комплекс на Америка трябва да продължи да работи на пълна пара. Единственото нещо, неподлежащо на програмиране е Русия. И в един момент може да се окаже, че сметките са много, ама много без кръчмаря.Така че, колкото и слабо вероятно да е, като нищо можем да видиме края на ерата на петродоларите, а в момента, в който интересът към зелената тоалетна хартия драстично намалее, хиперинфлацията в Бг през 1996 ще се види на американците като детска игра...Тогава ще им стане ясно какво значи for extended period ot time....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Aми много,ама много си прав.Най-напред,5% безработица е абсолютна измищльотина! Работа в Америка няма,защото няма как 200 милиона да работят на Уол Стрийт или в Макдоналдс - трябва да има производство,просто защото не всички се раждат еднакви и хората с добро образование / което в Америка в момента е невъобразимо скъпо/ са значително по-малко от тези с по-посредствено IQ. Фабрики трябва да има, образование,инвестиции,разумно кредитиране и дефицит.За Китай съм на малко по-друго мнение - там се следва практиката с Япония,която вече е подобаващо отслабена. Сега натискът е Китай да започне да потребява, а ролята на световна работилница да се даде на Индия, Виетнам или нещо от сорта, където в следващите 15-20 години ще може да се поддържа извънредно ниска стойност на цената на труда. Вероятно на Китай ще бъде позволено да стане за кратко икономика Но.1 в света, но след това със сигурност ще бъде въвлечен във военен конфликт. Meanwhile Европа ше бъде почти унищожена от арабското нашествие ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Добре де,това сме го обсъждали толкова много..Вдигането на лихвите за една нормална икономика,достигнала разумно ниво на трудова заетост си е съвсем сандартна и наложителна стъпка.Ама хайде да си кажем право-американската икономика е всичко друго,но не и нормална! Правителственят дълг е в стратосферата.Този на домакинствата-също.БВП се крепи на Черни петъци. Производство няма.Данните за инфлацията се фалшифицират непрекъснато надолуНяма да има вдигане на лихвите,твърдо.Тея дрънканици са само за да се създаде впечатление,че нещата вървят "по програмата" и че ФЕД не прави никога грешки.Истината е,че американската икономика вече е абсолютна гола вода.60 милиона живеят на food stamps.Корпорациите и банките задържат планини от кеш,удобно стерилизирани от печатницата на ФЕД.Правителството съществува благодарение на непрекъснато увеличаване на дълга...Лихвите ще започнат да се вдигат едва когато хиперинфлацията няма да може да се крие. А тогава вече няма да има никакво значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Вдигай ... и се готви да закриваш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Разсмиваш ме и ще те попитам защо смяташ ,че съм нацист ??? ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Нямам нищо против евреите - помагам им да осъзнаят казаното от Мойсей в книга Второзаконие глава 18 стих 15 което е преразказ на казаното му от Бог и по-надолу в стих 18 Мойсей е записал точно думите казани ни му от Бог Много малко хора в света не само от сега живеещите могат да ми се опрат за тези неща тоест за Библията Трябва да се знаят някои неща - http://atanasio.blog.bg/drugi/2015/05/18/bibliiata-i-naukite.1362356
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Нацистите като теб да изчезнат от форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Няма да има rate hike тази година.Може би и следващата също няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Вдигането на лихвите означава -за държ.дълг повече пари от бюджета за лихви -за корпоративният дълг означава инфлация(по-високи цени) или фалити за физическите лица означава по-малко потребление за да си обслужват дълговете тоест като цяло със сигурност спад на БВП и депресия,и това обяснява Адаир Търнър е бившият председател на Financial Services Authority/Bloomberg малко заобиколно - http://***.investor.bg/analizi/91/a/diavolyt-v-dylga-205607/Казано иначе става въпрос за системна криза . - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още