IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетите от САЩ и Великобритания продължават да доминират

За поредна година номер едно в класацията на QS World University Rankings е Масачузетският технологичен институт

15:25 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масачузетският технологичен институт. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Масачузетският технологичен институт. Снимка: Wikipedia

Университетите от САЩ и Великобритания продължават доминацията в сферата на образованието, показа ново изследване на най-добрите висши училища в света.

Шест от десетте от най-добри университета са американски, а останалите четири са британски според QS World University Rankings. Класацията се основава на множество показатели, в това число анкети сред самите студенти относно тяхната реализация, заетост и удовлетвореност.

Номер едно в списъка за поредна година е Масачузетският технологичен институт (MIT), следван от Университета в Кеймбридж Imperial College Лондон, Великобритания. Челната петица се допълва от Харвард, University College в Лондон и Университета в Оксфорд, Великобритания.

"В резултат на рецесията както правителствата, така и частният сектор насочиха усилията си към т. нар. STEM – Science, Technology, Engineering, and Mathematics (Наука, Технологии, Инженерство и Математика), за което голяма част от изследванията се провеждат в специализирани институции", заяви научният ръководител на изследването Бен Соутър в съобщение за пресата, цитирано от CNBC.

"Технологично фокусираните институции стават все по-важна точка на глобалната надпревара за иновации. На фона на все по-голямото напрежение при публичните бюджети институциите изглеждат по-фокусирани от всякога за развиването на потенциално доходоносни изследвания в областта на науката, технологиите и медицината", добави Соутър.

Въпреки че шест от десетте топ университета в света са в САЩ, според Бен Соутър студентите, фокусирани върху намирането на работа веднага след колежа, трябва да се отправят към Великобритания. По думите му британските висши учебни заведения са "най-пригодeни" в осигуряването на заетост на завършилите.

Тези, които са по-фокусирани към забогатяване, трябва обаче да се отправят към Харвард. Отделно изследване на Wealth-X нарежда базирания в Кеймбридж, Масачузетс университет на първо място по брой възпитаници, който впоследствие са станали милиардери. Един на всеки 52-ма завършили е милиардер, като в списъка попадат имена като съоснователя на Facebook Едуардо Саверин и бразилският банкер с швейцарски корени Хорхе Паоло Леман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още