IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет вече не вярва и в Goldman Sachs

Известният инвеститор подкрепи банката през 2008 г., но оттегля доверието си в нея по време на пандемията

13:48 | 16.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Houston Cofield/Bloomberg</em></p>

Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се отказа от повечето си акции в Goldman Sachs, които придоби в разгара на световната финансова криза, показва публикуван в петък вечер документ, цитиран от Financial Times.

Berkshire съобщи, че е продала над десет милиона акции в Goldman през първото тримесечие, които към края на миналата година се оценяваха на 2,3 млрд. долара и съставляваха 2,9% от инвестиционната банка. Към края на тримесечието компанията е имала само 1,9 млн. акции на Goldman, които се равняват на под 0,6%.

Berkshire е намалила притежанията си и в JPMorgan Chase от 1,94% на 1,88%.

Отказът на Бъфет от акции на Goldman е най-ясният знак до момента, че най-известният инвеститор в света възнамерява да стои настрана от фондовия пазар. След като коронавирусът предизвика разпродажби през февруари, Berkshire не е направила нито една инвестиция за милиарди долара, с които е известна, а Бъфет даде да се разбере, че заради скока на пазара, стимулиран от намесите на централната банка, е малко вероятно да направи подобна инвестиция скоро.

Преди време Бъфет коментира разликите между паниката на пазара през 2008 г., когато придоби дела в Goldman Sachs, и настоящата криза.

„Наборът от възможности от икономическа гледна точка все още е невероятно голям. Не знаем точно какво се случва, когато доброволно затваряме значителна част от обществото“, каза Бъфет на виртуалната ежегодна среща с акционерите в Berkshire този месец.

„През 2008 и 2009 г. нашият икономически влак потегли от коловоза и имаше някои причини жп релсите да са нестабилни..., но този път просто изтеглихме влака от релсите и го обърнахме на една страна... и не мога да се сетя за друг подобен случай“, допълни той.

Berkshire придоби акции в Goldman през 2008 г., когато инвестира 5 млрд. долара, първоначално чрез преференциални акции, след фалита на Lehman Brothers.

Първоначалната инвестиция, която спечели на Berkshire дивиденти от около 500 млн. долара на година, беше скъпа за Goldman. През 2013 г. двете страни договориха нови условия, които превърнаха компанията на Бъфет в един от най-големите акционери в Goldman. 

„Възнамеряваме да запазим значителна инвестиция в Goldman Sachs, компания, с която направих първата си трансакция преди повече от 50 години“, каза Бъфет навремето. Бъфет Бъфет

От много години Goldman Sachs се представя по-зле от най-големите си конкуренти, тъй като ръководството не успява да преустрои 150-годишния й бизнес с търговия с ценни книжа, за да отговаря на фундаментално променените от финансовата криза пазарни условия.

Новият главен изпълнителен директор на банката Дейвид Соломон опита да отговори на някои критики по време на първата си среща с инвеститори през януари, когато ръководителите обещаха да вдигнат възвръщаемостта в бизнеса с търговия с ценни книжа и да постигнат агресивен растеж в нови области като трансакционно банкиране, както и в съществуващи области като управлението на активи.

Документът на Berkshire, подаден пред американските регулатори в петък, показва още, че компанията е увеличила дяловете си в две от най-големите американски авиокомпании през първото тримесечие, само няколко седмици преди Бъфет да реши, че покупката е грешка и да се откаже от целия си портфейл с акции в авиокомпании, който беше на загуба през април.

Компанията е купила близо 1 млн. акции на Delta Air Lines и 218 966 акции в United Airlines през тримесечието, сочи документът. Не е ясно дали Бъфет или някой от сътрудниците му е направил покупката преди или след достигането на коронавируса до бреговете на САЩ, когато акциите на авиокомпаниите понесоха особено тежък удар.

Този месец Бъфет каза пред акционерите на Berkshire, че компанията е вложила между 7 млрд. долара и 8 млрд. долара за придобиването на дялове в American Airlines, Delta, United и Southwest от 2016 г. насам.

„Оказва се, че това е било грешка. Надявам се да греша, но смятам, че авиационният бизнес се промени по много сериозен начин“, заяви Бъфет по време на виртуалната ежегодна среща през май.

Преди обратния завой Berkshire се беше превърнала в един от най-големите акционери в четирите авиокомпании с дял от 11% в Delta, 10% в American и Southwest и 9% в United към края на миналата година.

Книжата на Berkshire Hathaway са поевтинели с 25% тази година спрямо спада от 11% на по-широкия пазар. Бъфет Бъфет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Тоя тотално е оглупял вече, купува на връх, продава на дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 3 години
Те и плюсовете и минусите ви фалшиви бре :))) Сложих едно и излязох от сайта. После като се върнах и гледам пак старата бройка :)))) и само2 трола още четат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
kane
преди 3 години
И аз съм 100% в кеш на хамериканкия пазар. Предпочитам евтините "разеиващи" се с ниско п/е пред балонизораните "технологични" на гърба на които расте сп500.Икономиката на Фащ никога не е била толкова зле колкото е в момента. Знаех че нещо много лошо ще се случи след избирането на Доналд Дък. Е случва се е момента. С почти 100 000 мъртви на съвестта му( ако имаше такава) фащ копае дъното под празното управление на празния император.Няма един показател, който да показва да се влезе в акции там е момента! Затова съм аут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 3 години
А бе, по света се чува за някакви протести в България. Дали е истина или е фалшива новина? Инвестора дали има информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 3 години
Нека си държи парите кеш.Даже да продава още... После ще си купи сандали спарите :))))))))) Когато Бог иска да погуби някого първо му взема акъла! Време е тия дъртаци да излизат в пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още