IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганният вятър на "евтините" изкопаеми горива

Последиците от добива и използването на изкопаеми горива могат ясно да се видят в щетите, причинени от ураганите "Флорънс" и "Майкъл"

16:17 | 24.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от разрушенията, причинени от урагана &quot;Майкъл&quot; във Флорида. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от разрушенията, причинени от урагана "Майкъл" във Флорида. Снимка: Ройтерс

Честотата, с която ураганите връхлитат югоизточните предели на САЩ, алармира за наличието на сериозен проблем.

Ураганът „Майкъл“ удари бреговете на Флорида, докато местните жители все още не могат да заличат щетите, причинени от предишната стихия - „Флорънс“. 

Именно „Флорънс“ удари и т.нар. „лагуни от свински тор“ в Северна Каролина, където се съхраняват токсичните отпадъци на свинете от големите свинеферми, които бяха разрушени или преляха.

Както силните урагани, така и концентрацията на торни лагуни в щата, са резултат от използването на евтини изкопаеми горива, пише The Conversation.

Поради тази причина повишаването на цените на въглеродни емисии е важен фактор за справяне с тези проблеми.

Силата и честотата на ураганите се дължи на изменението в климата, което е причинено от вредните парникови емисии, свързани с човешката дейност, особено от изгарянето на изкопаеми горива при производството на електрическа и топлинна енергия.

Големият мащаб на производството на свинско месо в Северна Каролина се дължи на изкопаемите горива, които позволяват на произвдителите да продават месото на значително по-конкурентни цени. Ниските транспортни разходи в този сектор превръщат бизнеса с отглеждането на свине особено доходоносен.

Свинските отпадъци се превръщат в значителна опасност за околната среда, когато са в големи количества. Без наличието на евтини изкопаеми горива, продукцията на свинско месо би била значително ограничена.

Реално погледнато, изкопаемите горива не са евтини. Последиците от тяхното добиване и използване, изразени в природни стихии, замърсяване на околната среда и влошеното човешко здраве, струват много повече на човечеството, отколкото компаниите производители плащат, за да ги извличат от земните недра.

Останалата част от света, както и бъдещите поколения, трябва да плащат тази цена заради изменението на климата.

Практически е невъзможно да се отчетат всички разходи и ползи в икономиката, защото системите за производство и разпространение са напълно преплетени в обществения живот.

За да функционират пазарите, така както се очаква да го правят на теория, трябва да се намери и оцени реалната стойност на всяка услуга, дори и на преработването на отпадъците.

Ценообразуването при въглеродните емисии няма да реши екологичната криза, но ще промени начина, по който се използват изкопаемите горива с ефекти при редуцирането, заместването и преразпределянето им.

В краткосрочен план това ценообразуване ще има отрицателни последици за места като Северна Каролина, където интензивното и широкомащабно производство на свинско месо зависи от цената на изкопаемите горива, а част приходите от тази сфера се вливат под формата на данъци в щатската хазна.

Въпреки икономическите ползи от производството на свинско месо за Северна Каролина, негативното влияние върху човешкото здраве създава огромни разходи, свързани със здравеопазването и околната среда, които за момента не могат да бъдат изчислени.

Урагани като „Майкъл“ и „Флорънс“ причиняват щети, които не подлежат на оценка. Те са следствие от негативното влияние на изкопаемите горива върху климата в глобален мащаб

Тези евтини горива нарушават глобалната икономика по начин, който системно вреди на голяма част от човешката популация. Правосъдието изисква тези виновниците, които които чрез действяита си косвено вредят на човечшкото здраве, да поемат съответната отговорност. Прекратяването на въглеродните субсидии е стъпка напред в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Кравите къде ги забравихте? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
Абе вятър и в главите колко щеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
0pk
преди 5 години
добре де, ще го напиша по-цензурно: "последователи на Аллах"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
0pk
преди 5 години
Аз разбрах следното от статията: Всички ставаме *** и се качваме по камилите - само тогава САЩ ше са добре. :] Но имам съмнения, че и тогава ураганите няма да спрат да ги метат по няколко пъти в годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Инвестора , утрепахте коня с лопатата ... зна1и за ураганите са виновни прасетата и нефта ?! Спираме да ядем свинско и да ползваме автомобили , щот да нямало урагани ... абе я идете да се прегледате по-обстойно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още