IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроци от дотком балона за ESG инвестициите

Инвеститорите в устойчиви активи не трябва да забравят за възвръщаемостта, макар и да се фокусират върху по-широки критерии

16:02 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дългогодишните мениджъри на ESG фондове - има няколко такива - трябва да сравнят опита си с управителите на технологични фондове в началото на дотком бума преди повече от 20 години, пише за Financial Times Стивън Биър, зам.-председател на Church Investors Group.

Всички се отдадоха на технологичната зараза, докато тя не завърши със сълзи. Независимо дали инвестирането по екологични, социални и управленски (ESG) критерии представлява балон, или не, инвеститорите в тази област трябва да следят своите финансови цели.

По време на дотком балона инвестиционната индустрия се трансформира. Анализаторите на инвестиционните банки се отказаха от костюмите си в полза на дънките и тениските - униформата на предприемачите от Силициевата долина, докато твърдяха, че бъдещето е свързано само с технологиите, медиите и телекомуникационните компании.

Технологичните акции скочиха, а нетехнологичните компании бяха ребрандирани, за да се включат в действието. Изглеждаше, че почти всяка компания, регистрирана на борсата, пускаща уебсайт, се радва на поскъпване на акциите си. Новите пари, подхранвани от сравнително ниските лихвени проценти, преследваха стартиращи фирми без приходи, да не говорим за перспективата за печалба. Бяха популяризирани иновативни методи за оценяване на компаниите в далечното бъдеще, предполагащи по-нататъшно увеличение на цените на акциите им.

Стартираха технологични фондове, а доставчиците на индекси откликнаха с нови бенчмаркове. Търсенето на технологични инвестиции значително надвишаваше устойчивото предлагане, докато акциите от „старата икономика“, които генерираха продажби, печалби и дивиденти, бяха разпродавани. Всичко изглеждаше много достоверно и вълнуващо. Знаем как завърши.

ESG инвестициите се увеличиха значително през последните около три години. Това е вълнуващо време.

Оценките за растежа им са различни. Morningstar съобщава, че нетно 51,1 млрд. долара са се влели в американски устойчиви фондове само през 2020 г. В началото на април 2021 г. инвестиционната група BlackRock постигна най-голямото пускане на борсово търгувани фондове (ETF) до момента, като набра 1,25 млрд. долара за новия си американски фонд за готовност за въглероден преход.

Съществуващи фондове се ребрандират с фокус към ESG. Много компании бързат да се съобразят с тенденцията. Разработени бяха нови критерии за устойчивост. Зелените облигации се издават с премия спрямо техните конвенционални еквиваленти от същите емитенти.

Но инвеститорите продължават да купуват. Намираме ли се в балон при устойчивите активи?

Патрик Пуяне, главен изпълнителен директор на френската енергийна група Total, заяви през февруари, че оценките в сектора на възобновяемата енергия са „просто луди днес“, като петролните компании купуват, бързайки да демонстрират, че те също се грижат за климата. Коментарите му бяха посрещнати едва ли не с колективно свиване на рамене. Търсенето на устойчиви активи надхвърли предлагането, което повиши цените, намалявайки бъдещата възвръщаемост.

С течение на времето предлагането на надеждни „устойчиви инвестиции“ ще се увеличи и компаниите ще се адаптират към изискванията на инвеститорите и потребителите. Някои инвеститори ще платят твърде много и ще изпитат разочароваща възвръщаемост, докато други ще се справят добре. Така работят пазарите.

Технологичният бум доведе до значителни ползи за потребителите. Например онлайн търговията на дребно вече е част от живота; преди 20 години това беше иновация. Много инвеститори загубиха значителни суми пари, но някои иновативни фирми станаха големите технологични гиганти днес.

Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още