Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ускорилата се инфлация в САЩ не успява да изплаши Wall Street*

Играчите на пазара бяха подготвени за данните, показващи рекордното покачване на цените в САЩ

Ускорилата се инфлация в САЩ не успява да изплаши Wall Street*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ускорилата се инфлация в САЩ не успя да изплаши на. Основните борсови индекси на Wall Street преминават на зелена територия в сряда, след като данните за покачващите се цени отговориха до голяма степен на очакванията на анализаторите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства със 157,55 пункта, или 0,43%, до 36 409,57 пункта. Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 32,95 пункта, или 0,7%, до 4746,02 пункта, докато технологичният показател  Nasdaq Compositeд добавя 150,3 пункта към стойността си, достигайки 15 303,75 пункта.

Ръстовете са предшествани от публикуваните в сряда данни за индекса на потребителските цени в САЩ, които показаха ускоряване на инфлацията до 7% през декември. Това е най-бързият темп на растеж от близо 40 години насам, но е в съответствие с прогнозите на икономистите, анкетирани от Dow Jones.

Доходността върху щатските облигации вече нарасна значително през първата седмица на 2022 г., което доведе до разпродажба на технологични акции. Това означава, че данните за инфлацията и бъдещите ходове на Федералния резерв може отчасти да са взети предвид от пазара.

„Опасенията за по-висока и устойчива инфлация бяха добре предадени през последните месеци. Следователно инвеститорите очакваха инфлацията да се забърза, а днешното й ускоряване е според прогнозите им“, пише управляващият директор в Charles Schwab UK Ричард Флин в своя бележка.

Акциите, свързани с икономическия растеж, са сред печелившите в началото на търговската сесия. Ценните книжа на Caterpillar поскъпват с 0,89%, тези на Freeport-McMoRan с близо 5%, докато акциите на софтуерния гигант Microsoft добавят 2,40% към капитализацията си.

Акциите на Dish Network поскъпват с 4,38% след новините, че компанията отново е в преговори с DirectTV за сливане, според източници, разговаряли с New York Post. Цената на книжата на Biogen спада с 0,81% след новините, че Medicare ще покрива разходите за лекарството на компанията против Алцхаймер само за тези пациенти, които са с ранни симптоми и са включени в клинични изпитвания.

Въпреки че публикуваните днес данни за инфлацията в САЩ не са основният измерител на Фед за покачването на цените, централната банка зорко следи статистиката, докато е напът да предприеме първите стъпи по затягане на паричната политика.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви във вторник, че очаква тази година да има повишение на лихвените равнища, заедно с прекратяване на пандемичната програма за покупка на облигации през март и намаляване на притежанията на активи. Според управителя на банката тези ходове вероятно ще са необходими, за да се контролира инфлацията във време, когато икономиката се е възстановила значително от пандемичния шок.

„Несигурността, свързана със скорошния ястребов наклон** на Фед и перспективите за по-високи лихви, изглежда се е успокоила (поне засега), оставяйки инвеститорите да търсят възможности в джобове, които през последните седмици преминаха през най-дълбоките свивания“, написа в своя бележка управляващият директор в Goldman Sachs Крис Хъси.

Във вторник технологичният измерител Nasdaq Composite нарасна с над 1%, отбелязвайки втори пореден ден на ръстове. Показателят S&P 500 нарасна с 0,9%, с което прекъсна петдневната си серия от загуби, а индексът на сините чипове Dow добави 180 пункта.

*Към 17:20 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Dow Jones нараства с над 400 пункта в началото на сесията*