IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увертюра към грозна драма

Американският сенат започва изслушването на Ейми Кони Барет, с която републиканците искат да закрепят мнозинството във Върховния съд

08:45 | 13.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Подредбата на заседателната зала в Капитолия дава да се разбере, че става дума за необичайно заседание на Съдебната комисия на Сената на САЩ, което започна в понеделник, точно 22 дни преди президентските избори. Столовете са раздалечени, на масите имаше дезинфектанти за ръце и хората трябваше да пият от пластмасови чаши. Фактът, че всички присъстващи носеха маски, показва, че пандемията се приема по-сериозно в Сената, отколкото в Белия дом. Преди всичко това беше необичайна сесия, тъй като за първи път в историята на САЩ свободно място във Върховния съд трябва да бъде запълнено толкова скоро преди избори.

Републиканците са решени да номинират 48-годишната Ейми Кони Барет за поста, освободен след смъртта на Рут Бадер Гинсбург в средата на септември. Това би затвърдило мнозинството им в съда. Ако номинацията на Барет бъде потвърдена в края на октомври, което може да се предположи със сигурност, шестима консервативни съдии ще застанат срещу само трима либерални колеги. Тъй като постовете са доживотни, назначаването на Барет ще остане далеч след президентството на Доналд Тръмп, независимо дали на 3 ноември ще бъде преизбран, или не.

До четвъртък Барет ще отговаря на въпроси от 22-те членове на съдебната комисия. Може да се предположи, че ще бъде дълъг, понякога грозен спектакъл, който има много общо с факта, че, от една страна, републиканците не искат да пропуснат историческата възможност да променят мнозинството в съда в дългосрочен план и от друга страна, демократите вярват, че целият процес никога не е трябвало да започва. Според тях свободното място трябва да бъде попълнено едва след изборите, припомня Süddeutsche Zeitung.

Ейми Кони Барет чете Конституцията на САЩ, както някога са я разбирали бащите основатели

Точно на този въпрос се спря председателят на комисията Линдзи Греъм в понеделник в своята встъпителна реч. Това, което той каза, изглеждаше като извинително оправдание от някой, който знае, че прави нещо съмнително, но все пак го преживява. Той няколко пъти подчерта, че действията на републиканците са в съответствие с конституцията. Освен това президент се избирал за четири години, а не за три, поради което Тръмп има право да заема вакантния пост. И двете са верни.

Демократите обаче се позовават на това, че е имало подобен случай и през миналия мандат - на Барак Обама. През февруари 2016 г. консервативният съдия Антонин Скалия почина. Обама искаше да го замени с умерения Мерик Гарланд. Републиканците отказаха дори да слушат Гарланд. Това беше възможно, защото те имаха мнозинството от местата в Сената, който в крайна сметка взема решението за номинацията. Техните разсъждения по това време, девет месеца преди изборите: Нито една длъжност във Върховния съд не трябва да се заема толкова малко преди президентските избори. Това право трябва да отиде при следващия президент. Републиканците вече не искат да чуят за този аргумент. Освен всичко друго те посочват, че все още имат мнозинство в Сената. За Линдзи Греъм лично е смущаващо това, в което той бе уверявал през 2018 г., че в такъв случай, разбира се, ще се изчака до изборите. Като председател на комисията сега той е движещата сила на новото назначение.

На първо място Греъм говори малко за покойната Рут Бадер Гинсбург. Той посочи, че тя е назначена от Сената през 1993 г. с мнозинство от 96 на три гласа. Той повтори тези данни почти с недоверие. "Тези дни свършиха", каза той и попита: "Какво се случи между тогава и сега?" Простият отговор е, че фронтовете между партиите са се втвърдили изключително, което не на последно място се дължало на факта, че вече не може да се вярва на думата на другата страна. „Може би - предложи Греъм, - всички ние трябва да поемем част от вината“. Във всеки случай трябвало да е ясно, че никой от демократите няма да гласува за Барет, което се дължи не само на процеса, но и на самата съдия.

„Коя е тя?“, попита Греъм, отговаряйки си накратко: Барет е израснала в Ню Орлиънс, има седем деца, две от които осиновени - от Хаити. Тя беше блестяща студентка и професор по право в Университета на Нотр Дам. Съвсем наскоро е работила като федерален съдия в апелативен съд. Това, което Греъм не спомена: Барет е католик и със съпруга си Джеси Барет принадлежи към група, наречена „People of Praise“, която има около 1650 членове и вярва в стари традиции. Критиците твърдят, че това е секта.

Нито спомена, че Барет е вярваща в „оригинализма“ или „текстуализма“, правна интерпретация, която предполага, че Конституцията днес трябва да се разбира точно така, както бащите основатели на Съединените щати са я разбирали през 18 век. Това тълкуване на закона става все по-популярно в консервативните среди, докато по-либералните правни кръгове са склонни да следват конкретния въпрос.

Линдзи Греъм каза, че ще даде “Цялото време на света” на своите "демократически приятели" да преглеждат номинацията на Барет. Той обаче призна, че изслушването вероятно няма да убеди някого. Вече е ясно как ще завърши гласуването. Демократите се опитаха на първото изслушване да представят Барет като заплаха за "Obamacare". За 10 ноември е планирано изслушване във Върховния съд относно закона, въведен от предшественика на Тръмп Барак Обама, който позволи на много американски граждани да имат здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
тази ако остане на този пост рептилете ше имат проблеми еле па чърната пантера вицето на Байдъна .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Освободено място.. та нали трябва да се сяда през място.. що да го запълват. нека остане празно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Отвратителна крайно-лява марксистко-ленинска пропаганда, като от едно време в работническо дело. Грозните дами са хилари клинтън(която е писала дипломна работа върху трудовете на потомствения болшевик, комунист и сол алински, чийто родители са членове на кпсс и последователи на ленин и троцки) както онова *** създание с купената диплома, псевдоюристката, комунистка и много подходящо има - камила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Venislav
преди 3 години
Еми демкратите сами са си виновни. Махнаха правилото 60-40 и сега драма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още