IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволнени родители започват вълна от съдебни битки в САЩ

Те настояват, че е дискриминация да загубят работата си заради затворените от правителството училища и градини

12:41 | 15.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Родителите, които са загубили работата си по време на пандемията в САЩ, предизвикаха вълна от съдебни спорове, като твърдят, че работодателите са ги дискриминирали, защото се грижат за децата си, докато училищата са затворени, пише Bloomberg в свой материал.

От март работещите родители са завели поне 40 дела, обвиняващи работодателите в незаконно отказване на родителски отпуск или подлагане на други форми на дискриминация, според данни на адвокатската кантора Barnes & Thornburg и Центъра за трудов живот в Калифорнийския университет. Повечето от исковете са предявени от жени, които тази година напускат рекордно бързо работната сила.

Голяма част от съдебните спорове от работещи родители са съсредоточени върху конкретен въпрос - федерален закон, приет през март, който предоставя 10 допълнителни седмици платен родителски отпуск на служителите в малкия бизнес.

Някои родители твърдят, че им е отказан отпуск или пък биват наказани за това, че са взели такъв.Bloomberg разказва историите на няколко американки с деца - например калифорнийка била уволнена, след като шефът й се оплакал, че нейното 1-годишно дете вдига шум по време на конферентни разговори. На служителка в автомагазин в Тексас е казано да „държи устата си затворена“, когато поискала отпуск, за да се грижи за трите си деца. А мениджър на дребно в Пенсилвания подала оставка, след като била заплашена с понижение, ако вземе родителски отпуск.

Правните битки вероятно ще започнат през следващите месеци, казват експерти, тъй като компаниите, които са предоставили на родителите гъвкавост в първите седмици на пандемията, се примиряват с по-дълго прекъсване. През последните шест месеца Центърът в Калифорнийския университет е получил почти 1000 обаждания на нова линия за помощ, която предлага безплатни правни съвети на родители, бременни служители и други лица, които искат помощ за получаване на отпуск или смятат, че са малтретирани по време на работа.

„Това, което наблюдаваме, е вълна от дискриминация“, каза Джоан Уилямс, професор по право, която ръководи центъра. „Ще видим икономическите последици от този период, а те ще ощетяват жените и децата в продължение на десетилетия.“

Дрисана Риос, майка от Сан Диего на 1-годишно и 4-годишно дете вкъщи, работила като изпълнителен директор на застрахователната компания Hub International, докато не била уволнена през юни. Тя съди компанията за дискриминация по полов признак, като твърди, че шефът ѝ е направил забележка, защото децата й вдигат шум по време на работни разговори.

Hub отрича твърденията на Риос в съда и настоява, че неотдавнашно проучване на работната сила, включително много майки, показва „преобладаващо положителна обратна връзка по всички фронтове“.

Пандемията поставя компании от всякакъв мащаб в несигурна ситуация, принуждавайки ги да намерят нови начини да помогнат работещите родители.

В дългосрочен план обаче резултатът може да бъде положителен за работещите с деца, тъй като дистанционната и гъвкава работа се превръща в норма. Преди пандемията работодателите бяха по-малко отворени към гъвкавите работни графици, каза Синтия Калверт, консултант, който помага на бизнеса в борбата срещу дискриминацията на работното място и често обяснява значението на гъвкавостта.

Но това може да не е достатъчно, за да компенсира икономическите последици от затварянето на училища и детските градини, особено за жените. Неотдавнашен доклад на McKinsey & Company и женската организация LeanIn.org установи, че една четвърт от жените обмислят да напуснат работата си или да преминат към не толкова отговорни позиции. Само през септември над 600 хил. жени са напуснали работната сила, в сравнение със 78 хил. мъже, според данните на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"Уволнени родители започват вълна от съдебни битки в САЩ""От март работещите родители са завели поне 40 дела"Големи вълни, голямо нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още