Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

В САЩ отпада клаузата „способност за погасяване“ при отпускането на бързи кредити

Това действие обаче се възприема като „добра новина за хищните кредитори“, коментира

В САЩ отпада клаузата „способност за погасяване“ при отпускането на бързи кредити

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ издаде във вторник своята дългоочаквана мярка за отпускане на бързи заеми, отменяща предложението от ерата на Обама, което изисква кредиторите първо да гарантират, че кредитополучателят е в състояние да изплати отпуснатите средства.

Съгласно клаузата „способност за погасяване“, прилагана за спешни заеми от едва 500 щатски долара, които обикновено се изплащат на следващия ден, кредиторите трябва да гарантират, че кредитополучателите разполагат със средствата за изплащане на заема и за покриване на други разходи за живот, информира Ройтерс.

Във вторник от агенцията заявиха, че „след като са преразгледали правната и доказателствената основа на тези разпоредби, са установили, че те са „неадекватни" и ще ги премахнат.

Още по темата

„Нашите действия днес гарантират, че потребителите имат достъп до кредити от конкурентен пазар, имат най-добрата среда за вземане на информирани финансови решения и запазване на ключови защити, без да се възпрепятства този достъп“, каза директорът на агенцията Кати Кранингер.

Бюрото за финансова защите бе създадено след световната финансова криза в периода от 2007 г. до 2009 г. Защитниците на потребителите отдавна критикуват заемодателите, че ощетяват кредитополучателите с лихвени проценти, които често достигат няколкостотин процента.

Демократът Джо Байдън, който ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори на 3-и ноември, заяви, че решението е „добра новина за хищните кредитори“ и ще бъде тежест за работещите семейства, които вече изпитват трудности заради пандемията от коронавирус.

„Да се ​​разхлабят ограниченията срещу хищническото поведение на заемодателите на бързи кредити е срамно само по себе си, но да го правиш по средата на опустошителна пандемия, в която безброй семейства са изправени пред немислими финансови затруднения, е напълно необяснимо“, каза Байдън.

Чарла Риос, изследовател от базираната във Вашингтон група за защита на потребителите - Център за отговорно кредитиране, заяви, че продължаващото разпространение на коронавируса може да доведе до по-голямо търсене на бързи кредити и правилото на бюрото на практика улеснява вредата за потребителите във време на криза и несигурност.

„Семействата се нуждаят от това бюрото да работят за осигуряване на доброто отношение към тях, като прилагат правилото, че заемодателите на бързи кредити трябва да дават заеми, които кредитополучателите разумно могат да си позволят да погасяват“, каза Риос.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
След вяла сесия в петък S&P 500 пак остана в подножието на върха си от февруари