IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на компромис за дефицита Обама предлага свиване на социални програми

Не става дума за политически пазарлък, а за понижаване на дефицита чрез балансиран подход, твърди анонимен източник от администрацията

11:42 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
В търсене на компромис за дефицита Обама предлага свиване на социални програми

Американският президент Барак Обама ще предложи съкращения в програмата Social Security и други социални програми в бюджетно предложение, целящо да накара законодателите от Републиканската партия да направят компромис при сключването  на споразумение за понижаване на бюджетния дефицит на САЩ, заяви високопоставен представител на президентската администрация, цитиран от Ройтерс и пожелал да остане анонимен. Цялостното предложение на Обама се очаква да стане обществено достояние в сряда.

В рамките на предложението, което би понижило дефицита с 1,8 трлн. долара през следващите 10 години, Обама ще предложи да бъде използван не толкова висок коефициент на инфлация при изчисляването на ръста в разходите за живот, посочва източникът на Ройтерс. Промяната ще доведе до намаляване на сумите, които получават част от обхванатите от програмата Social Security пенсионери.

Мнозина демократи от Конгреса обаче, подкрепяни от профсъюзни и пенсионни организации, се противопоставят на подобен ход. 

Обама би се съгласил на съкращения и на други социални програми, добави източникът. Президентът обаче ще приеме тези съкращения на разходите само в случай, че републиканците в Конгреса се съгласят на повишаване на данъците, подчерта представителят на президентската администрация.

„Тук не става дума за политически пазарлък“, подчерта източникът. „Въпросът е в понижаването на дефицита чрез балансиран подход, който според икономисти е най-добър за икономиката и създаването на работни места“, обясни той.

Досега се провалиха няколко опита за постигане на споразумение за балансиране на понижаването на разходите с повишаване на данъците, а перспективите за постигането на споразумение остават съмнителни. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, който в началото на годината се съгласи с повишаването на данъците за богатите американци, вече заяви, че всякакви бъдещи увеличения в тази насока не стоят на дневен ред.

Обама планира и да премахне част от съкращенията на разходите във федералния и щатските бюджети на обща стойност 85 млрд. долара, които влязоха в сила в началото на март.

Бюджетът, предложен от президента на САЩ за започващата на 1 октомври нова финансова година, ще съдържа и предложение за разширяване на достъпа до предучилищно обучение, отбелязва източникът на Ройтерс. Програмата ще бъде финансирана с повишаване на акциза върху тютюна, уточнява още той.

Обама ще потърси начин за повишаване на приходите чрез установяване на горна граница от 3 млн. долара за личните пенсионни сметки с преференциално данъчно облагане, както и чрез забрана за получаване както на помощи за инвалидност, така и за безработица от едно и също лице, обяви представителят на администрацията.

Анализатори, запознати с по-ранни варианти на бюджетното предложение, твърдят, че президентът обмисля съкращаване на бюджета и за програмата Medicare чрез намаляване на плащанията за осигуряващите здравните услуги, но и чрез повишаване на вноските от страна на по-заможните пациенти.

Понижаването на размера на помощите по програмите Social Security и Medicare са твърде непопулярни сред някои от най-силните поддръжници на президента и социални групи вече се мобилизират, за да им се противопоставят.

Подновеното предложение за бюджетни преговори към републиканците от страна на президента идва след поредица от тежки битки за данъците и разходите, чието начало бе поставено през 2011 г. Обама иска да реши окончателно проблема с понижаването на дефицита и да се съсредоточи върху други приоритети, сред които законодателството по отношение на имигрантите и оръжейния контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още