IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варчев: Първите и последните 30 минути от щатските борсови сесии са все по-важни

Единствен печеливш от това са роботите, тъй като със значително по-малко средства могат да предизвикат големи изменения в цените

08:43 | 13.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕPA</em></p>

Снимка: ЕPA

Промяната към инвестиране в ETF и други следящи индексите инвестиционни инструменти повиши значението на първия и на последния половин час от американската сесия, когато тези пасивни фондове провеждат по-голямата част от активността си. Това накара традиционните „активни“ мениджъри да извършват повече от своята търговия в този прозорец, като така се облагодетелстват от по-добрата пазарна ликвидност. Това мнение изказва Бисер Варчев, водещ на предаването Insider на Bloomberg TV Bulgaria.

„Делът на щатската търговия, която се случва между обяд и 2 часа нюйоркско време се сви с повече от 23% за последното десетилетие според Credit Suisse. Като се има предвид ясната траектория на този тренд, с времето може да наблюдаваме сериозно повишение на волатилността в средата на деня“, посочи Варчев.

По негови думи единствен печеливш от това са роботите, тъй като със значително по-малко средства могат да предизвикат големи изменения в цените.

„Първите и последните 30 минути от щатската търговия вече съставляват малко над 40% от целия обем, като преди десетилетие тези проценти бяха под 30%“.

„Посоката в тези последни минути и остротата на движенията могат да бъдат добър ориентир за сентимента на пазара при затварянето на сесията, който обикновено се запазва и при отварянето на следващия ден“, отбеляза Варчев. 

Водещият коментира и ролята на алго-трейдинга, като посочи, че обемът на инвестициите в глобалния алгоритмичен трейдинг ще се увеличи от 11 млрд. долара през 2019 г. до 19 млрд. долара през 2024 г. при годишен темп на растеж от 11%.

„80% от дневния трейдинг обем в САЩ са дирижирани от роботите, така че се получава липса на фокус върху корпоративните резултати, върху перспективите на икономиката и всички получават просто краткосрочни движения на базата на много специфична информация, която се публикувана всеки ден и създава шум“.

Целия коментар вижте във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още