IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: САЩ и Китай се приближават до търговска сделка от „първа фаза“

От Белия дом съобщават за напредък в преговорите след проведен телефонен разговор между представители на двете страни

22:00 | 26.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай са близо до подписване на търговско споразумение „първата фаза“, заяви съветникът на Белия дом Келиан Конуей във вторник, след като основните преговарящи от двете страни са провели телефонен разговор, съгласявайки се да продължат да работят по оставащите нерешени въпроси, съобщава Ройтерс. 

Постоянният американски търговски представител Робърт Лайтайзър и министърът на финансите Стивън Манучин са разговаряли с вицепремиера на Китай Лю Хъ във вторник сутринта, информират от китайското министерство на търговията, тъй като двете най-големи икономики в света се опитват да постигнат междинно споразумение, с което окончателно да потушат напрежението, създадено от 16-месечна търговска война

Преговарящите са обсъдили основни въпроси, свързани със сделката от първа фаза, споделят още от министерството.

Приключването на „първа фаза“ на окончателната сделка се очакваше през ноември, но търговските експерти и хората, близки до Белия дом, заявиха, че нейното подписване може да бъде отложено за 2020 г., тъй като Пекин призовава за по-големи отстъпки по отношение на вече наложените американски мита върху вносни китайски стоки.

Новината оказа положително влияние върху фондовите борси, като трите основни индекса на Wall Street се покачиха допълнително, увеличавайки своите рекордни стойности. Постигането на търговско споразумение с Китай е един от основните приоритети на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Конуей заяви пред Fox News, че САЩ и Китай се приближават да подписване на споразумението.

Председателят на финансовия комитет на Сената Чък Грасли, републиканец от Айова, каза пред репортери във вторник, че първоначална търговска сделка с Китай може да бъде постигната преди края на годината.

Той заяви, че Китай е поканил Лайтайзър и Манучин да посетят Пекин и да разговарят с китайските преговарящи, ако видят „реален шанс за постигане на окончателно споразумение“.

През октомври Тръмп заяви, че очаква двете страни бързо да се насочат към втората фаза на преговорите, след като завърши „първа фаза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още