IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Venture Global получи разрешение за строеж на LNG терминал за 5 млрд.долара

В момента около 27 големи проекта за износ на LNG за общо 336 млрд. долара се разработват в световен мащаб, показва проучване на BloombergNEF

17:51 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Venture Global LNG Inc. обяви, че ще започне строителството на своя терминал за износ на втечнен природен газ (LNG) в Луизиана след получаване на одобрение от американския енергиен регулатор, съобщава Bloomberg. 

Федералната енергийна регулаторна комисия (FERC) е разгледала предложението на Venture Global, давайки първото разрешение за строеж на терминал от две години насам.

Проектът е един от многото, които ще станат част от втората вълна LNG терминали.

С одобрението на FERC и с 20-годишните споразумения за доставка на газ Venture Global планира да започне „незабавно“ изграждането на терминала в координация с регулатора и „други агенции“, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Боб Пендър.

Основната причина за досегашното отхвърляне на проекта от страна на FERC е нейната двуполюсна структура – в комисията участват по равно представители на демократите и републиканците.

„Споразумението, което постигнахме днес, дава основание за оптимизъм на бързото задвижване на други подобни проекти“, заяви председателят на FERC Нил Чатърджи в интервю в петък.

Решението на комисията е съпроводено и от един своеобразен ангажимент от страна на Venture Global – да представя годишен отчет за отделените емисии на парникови газове от дейността на съоръжението.

Компанията вече сключи 20-годишни договори с имена като Royal Dutch Shell Plc и BP Plc за 80% от експортния капацитет на Calcasieu Pass. Съоръжението е проектирано да произвежда приблизително 10 млн. тона газ годишно, въпреки че съществува възможност за увеличаване на добива до 12 млн. тона при оптимални условия на работа.

Терминалът ще включва 9 по-малки производствени предприятия.

В момента около 27 големи проекта за износ на LNG за общо 336 млрд. долара се разработват в световен мащаб.

От тях 15 се намират на територията на Сверена Америка, показва доклад на BloombergNEF.

От 2015 г. досега само два проекта са били одобрени за строителство – този на Shell в Канада през октомври 2018 г. и на ExxonMobil по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още