IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вербалните интервенции на Бернанке са не по-малко успешни от монетарните

С изказванията си председателят на Федералния резерв умело направлява финансовите пазари

14:17 | 04.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Рандал Крознер.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рандал Крознер. Снимка: Архив Ройтерс

Изказванията на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке влияят на финансовите пазари по същия начин, както му влияят и монетарните интервенции. Така мисли Рандал Крознер, бивш член на борда на директорите на финансовата институция, предава CNBC.

През последните два месеца коментарите на Бен Бернанке поддържаха страстите на финансовите пазари. Инвеститорите зорко следяха думите на Бернанке за това дали възнамерява да намали програмата на Фед за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара месечно.

„Вербалните му операции са също толкова ефективни, както и операциите му на пазара“ са точните думи на Крознер. „Вижте какво се случи след срещата на централните банкери през юни. Председателят си отвори устата, но не каза нищо ново, касаещо паричните стимули, а само поясни, че „може би“ ще направи нещо. Въпреки това пазарите полудяха.“

Изказванията на Бернанке през май и юни повдигнаха въпроси дали Фед ще намали паричните стимули още през тази година. Стъпка, която може да нанесе удар върху рисковите активи и да вдигне доходността по американските държавни ценни книжа.

Но миналата седмица Бернанке успокои пазарите с отчета си за първата половина на годината и потвърди, че паричната политика на САЩ ще остане гъвкава в обозримо бъдеще. Коментарът му предизвика спад в доходността по държавните ценни книжа. Според анализаторите това е добър знак, че икономиката се задържа на повърхността, защото държавните ценни книжа оказват влияние върху лихвения процент по ипотечните заеми с фиксирана лихва.

Според Крознер още през септември Фед може да започне да изтегля паричните стимули, ако безработицата намалее през август и септември и данните покажат, че се откриват нови 200 хил. работни места месечно.

Бернанке подчерта, че планове за промяна на програмата ще има тогава, когато данните за икономиката на САЩ се подобрят. Много анализатори също очакват Фед да започне да изтегля ликвидност през септември.

Крознер обаче поясни, че действията относно паричната политика могат да бъдат отложени, защото очаква да бъде обърнато повече внимание на тавана на американския дълг.

През май финансовият министър Джак Лю предупреди, че таванът на дълга може да бъде достигнат още през септември. Поради тази причина дебатът за размера му почти сигурно ще заеме централно място. Според Крознер Фед ще изчака дебата за тавана на дълга и чак тогава ще предприеме действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
boogeyman
преди 10 години
на Бен му се иска, ала не му стиска.. иска му се да продължи да печата пари ала свръх огромния баланс на ФЕД започва да става неконтролируем, а и пак достигаме Тавана след 2 месеца... все пак ако вдигнат тавана с поне 1 трлн., ще му дадат зелена светлина да продължи да си печата ако е с по-малко, отиваме към изтегляне на стимули
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
milioner4e
преди 10 години
Почти невъзможен вариант е този, който визираш. Само че още по-невъзможен ми се вижда варианта ниска безработица ниска инфлация. Според мен Бернанке си е точно на мястото, определено е много добър специалист, обаче не проумявам след като имат възможност да се справят с цялата ситуация защо не го правят. Може и конспиративно да ви звучи, че това е част от сценарий само че от американците какво ли не съм видял, така че нищо чудно да кроят нещо. Фед си я направиха таа криза, би следвало те да си я оправят, а не да оставят целия свят с половин доза кислород 5та година вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
mvr0306
преди 10 години
ами ако се случи така че инфлацията почне да расте над 2%, а безработицата е все още зле? Тогава, аз залагам че ФЕД ще продължи да бори безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Вижте Още при първите признаци на повишаваща се инфлация преминаваща границата от 2 % ФЕД ще започне да повишава лихвите и да изтегля стимулите от пазара Докато инфлацията е ниска и американската икономика не е достигнала ръст от около 3.5 % годишно и безработица под 6.5 % всичко ще си бъде така като е сега - ниски лихви и ежемесечни стимули от 85 милиарда Поверваите ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още