Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Вертикалното земеделие ли е бъдещето?

То има потенциала да увеличи производството на плодове и зеленчуци без генно модифициране или култивиране на нови земи

Вертикалното земеделие ли е бъдещето?

Снимка: Bloomberg

Промените в парадигмата се случват бавно, но идва момент, в който това става изведнъж. Covid-19 ни го показа. Изменението на климата също. Пандемиите и глобалното затопляне са свързани. Такива са и зачестяващите наводнения, бурните урагани и скорошните горски пожари в Калифорния, които избълваха достатъчно дим, за да затъмнят небето над източното крайбрежие на САЩ, пише Рана Форухар за Financial Times.

Още по темата
Бизнесът обикновено изпреварва правителството в промените. Вече видяхме различни видове адаптация към пандемията, включително работа от вкъщи и пазаруване от тротоарите. Но мисля, че промените са на път да станат по-големи и по-дълбоки. 

Една област, която трябва да се следи отблизо, тъй като е свързана с изменението на климата, както и със сътресения като трансграничната миграция и деглобализацията, е вертикалното земеделие. То включва отглеждане на продуция върху гигантски многоетажни нива, които се подхранват с точните нива на светлина и вода - концепция, разработена от професора от Американския университет в Ню Йорк Диксън Деспомиър.

Вертикалното земеделие има потенциалът да увеличи производството на плодове и зеленчуци без генно модифициране или култивиране на нови земи. Това е важно, тъй като много растения, необходими за здравословна диета, могат да се отглеждат целогодишно по традиционния начин само на няколко места, а изменението на климата създава проблеми за много от тези райони.

Пожарите в САЩ унищожиха реколти и застрашиха хиляди земеделски работници. Един от засегнатите производители е Driscoll’s, базираната в Калифорния компания, която е най-големият дистрибутор на берита (дребни плодове) в света. Сьорен Бьорн, президент на Driscoll’s за Северна и Южна Америка, ми каза, че „всъщност има три вида климат (извън оранжериите), в който можете да отглеждате берита, включително Калифорния“.

Ако температурата се повиши дори и с малко, реколтата е съсипана. Чудно ли е тогава, предвид променящия се климат и повишаващите се глобални температури, че Driscoll’s реши да направи голяма инвестиция, като създаде съвместно предприятие с Plenty, вертикален земеделски стартъп от Сан Франсиско? „Вместо да се тревожим как да преместим цяла ферма по-нагоре в планината, можем да преминем към вертикални ферми”, посочва Бьорн.

Тези ферми разчитат на високотехнологични материали, поръчкови водни системи и мощен софтуер за анализ на данни. Изграждането им може да струва десетки милиони долари. Но всичко е свързано с контекста, изтъква главният изпълнителен директор на Plenty Мат Барнърд: „Можем да произведем акър капацитет по-евтино, отколкото може да се купи земеделска земя в Калифорния - което всъщност е невъзможен избор, тъй като земята не е налична.“

За производството с висок марж на печалба, вертикалното земеделие е напълно логично. То има потенциала да намали обема на изкопаемите горива, необходими за прибиране на реколтата и транспортирането, а така също да снижи риска от провал на реколтата поради метеорологични причини и да ограничи отлагането на торове и разхищението на вода. Практикувано правилно, вертикалното земеделие използва само около 5% от водата, нужна в традиционното земеделие.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
0pk
преди 1 седмица
Еми няма как, ей на - като го правят хоризонтално по складовете полицията ги хваща :D
2
 
2
 
9
Dr. Vatnikov до: zelka007
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Най-големия страх на старшинката от запаса ing5rov е гeйoве от запада да нахлуят в къщурката му, да го нашишат, да направят снимки на акта, с които да го изнудват, след което да му откраднат пенсийката и кокошките.
3
 
1
 
8
zelka007 до: ing5rov
преди 1 седмица
пфуу ... аз за моми пиша , ти пак джендърстваш ... неспасяем си ... :)))
1
 
3
 
7
redcretin до: bertram
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Пак си си купил фабрика на 8 Септември... Бърта трактористката :)
Талант.
5
 
4
 
6
ing5rov до: zelka007
преди 1 седмица
хаха ... даже и ти ше "прифанеш " ... зависи кой джендър си де ... : )))

Още от САЩ
Технологичните гиганти дадоха тласък на щатските индекси