IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa и MasterCard ще платят 5,7 млрд. долара заради фиксиране на такси

Компаниите са имали договорка за по-високи комисионни при плащане с техни карти

12:57 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Visa и MasterCard ще платят 5,7 млрд. долара заради фиксиране на такси

Американският съд одобри споразумението от 5,7 млрд. долара между компаниите Visa и MasterCard и група търговци на дребно, съобщава BBC.

По-рано двете компании, предоставящи услуги за безкасови плащания, бяха обвинени във вътрешна договорка за прекалено завишаване на комисионните, които се плащат при покупки на дребно, ако клиентът плаща с карта.

Съдия Джон Глийсън от Федералния съд в САЩ заяви, че е доволен от споразумението, което се смята за най-голямото в историята на антимонополните съдебни спорове в Америка.

„За първи път търговците ще могат да покажат скритите банкови такси на своите клиенти, да ги образоват относно тях и да използват информацията, за да въздействат върху избора на потребителите как да плащат“, заяви Глийсън, цитиран от Bloomberg.

Част от търговците на дребно обаче имат още възражения и смятат, че споразумението не е задоволително. От своя страна двете компании се защитават в продължение на десетилетия заради юридически претенции, че имат скрити схеми за определяне на комисионните.

Първоначално онлайн търговците на дребно започнаха дело срещу Visa и MasterCard през 2005 г. Тогава размерът на споразумението беше 7,2 млрд. долара, но то беше намалено, след като около 8000 търговски вериги и големи търговци на дребно, включително Amazon и Target, решиха да не участват в сделката и заведоха собствени дела срещу двете компании.

Акциите на Visa се покачиха с 1,9% до рекордните 207,36 долара вчера в Ню Йорк, докато тези на MasterCard се покачиха с 0,7 на сто до 787,97 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още